Svenska dykinstruktörer upplevde terrorbomber

NYHETER

Fridykaren Lotta Ericson satt med sin man, dykinstruktören Peter Ericson, bara 10-15 meter från en av detonationerna i Dahab på måndagskvällen.

De klarade sig oskadda men fick se död och förödelse omkring sig.

– Jag kan fortfarande inte förstå hur jag och min man kan vara helt oskadda, säger hon i telefon till TT några timmar efter terrordåden.

De satt på en uteservering vid strandpromenaden när den första explosionen inträffade.

– Jag upplevde ett fruktansvärt ljus och en öronbedövande knall. Min man drar ner mig på marken och det smäller igen. Jag förstår fortfarande inte att det är ett bombattentat utan tror det är något som exploderat på restaurangen av misstag.

Skrik och rop

Efter en tredje detonation följde tystnad, och sedan kom skrik och rop.

– Det är rök i luften och allt är fullständigt upp och ner, berättar Lotta Ericson.

Två vänner till dem som stått utanför ett räcke och pratat med dem före explosionen blev svårt skadade. Lotta Ericson fokuserar på att hjälpa en av dem, en brittisk man som fått stora sårskador i ben och fötter. Hon lånar skärp av andra restauranggäster för att stoppa blodflödet.

– En kille ligger död bara fem meter ifrån oss och åtskilliga andra är skadade. Jag försöker fokusera på det jag håller på med, att hjälpa min vän, och inte titta mig omkring för att inte tappa besinningen fullständigt, berättar hon.

Få svenskar

Den andra bomben detonerade cirka 30 meter bort. Lotta Ericson tror att den tredje sprängladdningen, cirka 150 meter från där de satt, var den som orsakade störst förödelse eftersom den inträffade vid gågatan där det sannolikt befann sig många människor.

Paret Ericson har i flera år bott och arbetat i Dahab. Efter de tidigare terrordåden vid Röda havet, i Taba och Sharm el-Sheikh, har de inte övervägt att resa hem. Hur det blir den här gången vet hon ännu inte. Det känns inte så tryggt när man har barn, konstaterar Lotta Ericson, men tillägger att det är något de får fundera på. Det viktigaste just nu är att ta reda på hur det gått för deras skadade vänner som fördes till sjukhus i Sharm el-Sheikh.

Lotta Ericson tror inte att det finns särskilt många svenskar i Dahab just nu.

– Generellt är det inte så många svenskar i Dahab överhuvudtaget, säger hon.

Britt-Marie Seibold/TT