Så sa det klick

Foto: Stella Pictures Stefan Lindblom
NYHETER

I sommar är det 30 år sedan de gifte sig.

Hur gick det egentligen till när Carl Gustaf och Silvia blev kära?

Och hur har de fått kärleken att hålla?

Här är deras kärlekssaga.

Det var en gång – ja, så börjar ju alla sagor och även den här! – en kronprins. Han hette Carl Gustaf men kallades för ”Tjabo” av sina vänner. Han var ung och snygg, med lockigt hår och moderiktiga rejäla polisonger. Kronprinsen älskade att roa sig. När solen gått ner hände det ofta att han lämnade sitt slott och begav sig till diskoteket Alexandras där han hade stambord.

Där blev han flitigt uppvaktad. Många av landets ungmöer försökte fånga kronprinsens intresse – och några av dem lyckades. Ambassadörsdottern Titti Wachtmeister, skådespelerskan Pia Degermark, sekreteraren Liv Porjé, utvikningstjejen Leena

Skoog och ekonomistuderande Charlotte Klingspor till exempel. Alla var de vackra, men ingen flicka var rätt för prinsen. Invånarna i konungariket Sverige började bli bekymrade.

– Måtte han hitta den rätta. Vårt land behöver en drottning snart, sa folk.

Så kom hon

En dag blev folket bönhört. Vår kronprins hittade sin blivande brud. Men inte på någon bal på slottet – utan på en sportarena.

Vid OS-invigningen i München i augusti 1972 fick han syn på Henne. En vacker mörkhårig kvinna med bruna ögon stod plötsligt några meter ifrån honom. Hon var klädd i turkos dräkt, var en av värdinnorna. ­Silvia Sommerlath var hennes namn, chefsvärdinna för OS. Men det visste inte kronprinsen då.

Carl Gustaf ville fånga hennes intresse, men hur skulle han göra? Impulsivt tog han sin kikare och riktade den mot kvinnan, trots att hon bara stod två meter ifrån honom. Kvinnan måste ha känt sig iakttagen, för plötsligt vände hon sig mot hans håll. Deras blickar möttes och de brast i skratt.

I samma stund kände vår kronprins att det hände något speciellt inom honom.

– Det sa bara klick, förklarade han efteråt.

Även Silvia kände något liknande:

– Det kändes som om ödet bestämt att det skulle bli vi två, har hon berättat.

Så snart invigningsceremonierna var över beordrade kronprinsen sina medarbetare att de skulle hitta brunetten, han måste få träffa henne igen!

De fann henne några timmar senare, på en mottagning för kungligheter och statschefer. Kronprinsen frågade om hon ville äta middag med honom och hans famillj vilket hon tackade ja till.

Det blev en trevlig kväll.

Och kanske var det just då – när han såg charmiga Silvia prata och skratta med farbror prins Bertil, faster Lilian och prinsessan Birgitta – som han förstod att hon var den rätta.

Den följande tiden träffades Carl Gustaf och Silvia så ­ofta de kunde. Snart började pressen ana att något var på gång, paret var ständigt bevakat och jagat. Silvia åkte till Stockholm iklädd peruker och solglasögon för att inte bli igenkänd.

Så fick de varandra

1976 var det slut på smygandet. I mars förlovade de sig och i juni samma år blev det ett stort pampigt bröllop. Inför 1400 gäster i Storkyrkan i Stockholm och 400 miljoner tv-tittare i hela världen lovade Carl Gustaf Folke Hubertus – som nu var ­Sveriges kung – och Silvia Renate Sommerlath varandra evig kärlek. Hon var klädd i en Diordesignad enkelt skuren sidenklänning, han hade amiralsuniform med gnistrande ordnar och medaljer.

Efter vigseln åkte de nygifta kortege genom Stockholm, 180 000 människor hade samlats längs stadens gator för att hylla kungen och hans brud. Ja, så gick det till när Carl Gustaf fick sin ­Silvia!

? och sedan? Lever de lyckliga i alla sina dagar? Ja, kungaparets äktenskap verkar vara av den stabila sorten. Efter snart 30 år som gifta verkar de fortfarande lyckliga tillsammans.

Vanlig kärlek

I en intervju med Aftonbladet beskrev kung Carl Gustaf deras kärlek som ”en helt vanlig kärlek”.

– Vi har kommit varandra väldigt nära med åren. I vårt fall behöver vi inte prata så mycket med varandra. På officiella tillställningar räcker det med att vi ser på varandra för att förstå. Ofta skrattar vi inombords vid de här tillfällena. Det är fantastiskt när den här ungdomskärleken övergår i ett djupare förtroende, sa kungen.

Trots att kungaparet lever stora delar av sitt liv i offentlighetens ljus så är det ingen som någonsin har hört dem gräla eller ens vara irriterade på varandra. Kanske gnäller, skäller och gormar de på varandra innanför de tjocka slottsväggarna på Drottningholm – precis som de flesta par gör hemma då och då? Eller är det faktiskt så som drottningen berättar i boken ”Drottning Silvia”:

– Vi har aldrig sagt ett ont ord till varandra. Vårt liv tillsammans är väldigt harmoniskt.

Kärlekskalendern

Foto: Arkivbild

Hand i hand

Foto: Arkivbild

Barnen på slottet

Foto: Foto: KRISTIER HANSSON, CASPER HEDBERG, AP

Kung av snö

Foto: aftOBNBLADET BILD

Så håller vi liv i kärleken

Foto: AftOBNBLADET BILD

Helene Arkhem