Titta, vilken modekung!

- Han såg väldigt cool ut under 60- och 70-talen

NYHETER

Pilotbågar, tajta skjortor och breda bälten på höfterna. Under åren har kungen visat upp en ytterst stilsäker garderob.

Snobbar som jobbar...Lumberjacka, pilotbrillor och ledig skjorta under stickad tröja ger hög trendfaktor.

Kungens stilmässiga storhetstid infann sig någon gång i kronprinsåldern, runt 25 år, då hans ständiga accessoar var porschen och en snygg kvinnlig bekant i framsätet. Med pilotbågar och tajta kavajer utforskade han hela Europa.

– Man kan se på gamla fotografier att hans klädintresse måste ha varit mycket stort. Han såg väldigt cool ut under 60- och 70-talen. Han vågade mycket mer än vad han gör i dag. Han såg ut som en skön glidare helt enkelt. Det var lite ”snobbar som jobbar” över honom, säger Per Nilsson, modeexpert och chefredaktör på livsstilsmagasinet King. Samma tidning som utsåg kungen till århundradets svenska modekung förra året.

Det är många kriterier som ska uppfyllas för att man ska föräras en sådan utnämning. Vältränad kropp, unik garderob och en snygg sportbil. Och glöm för all del inte pilot-solglasögonen. De går aldrig ur tiden. Bilderna på kungens klädval skulle kunna vara tagna ur ett modemagasin från i dag.

”Han levde livet”

– Alla gamla bilder på kungen bekräftar att modet går i cykler. Mockajackor, pilotglasögon och tajta t-shirts är högsta modet just nu liksom preppystilen med clubblazer och tajta skjortor.

Kungen visade upp en avslappnad skön stil och var inte rädd för att bli fotograferad nere på Rivieran, alltid med ett leende på läpparna.

– Det visar att han levde det liv som kungabarnen också levt de senaste åren, att man faktiskt får vara tonåring och leva livet trots att man tillhör en kungafamilj, säger Per Nilsson som vet att kungafamiljen haft bra och stilsäkra rådgivare runt sig när det gäller val av kläder och accessoarer.

Inte sticka ut i Sverige

När drottning Silvia kom in i bilden hände något radikalt i kungens klädval men Per Nilsson menar dock att kungen har åldrats med värdighet även om intresset för kläder svalnat under senare år.

– I dag klär han sig som en försiktig general kan man väl säga. Mer diplomatiskt korrekt.

Hur håller då kungen stilen jämfört med andra europeiska kungahus?

– Det funkar fortfarande men han är inte i Juan Carlos division. Hans stil sticker väl ut lite mer än kungen. Men i Sverige ska man ju inte ska sticka ut för mycket, säger Per Nilsson.

Agneta Elmegård