16-åring häktad för mp3-mordet

Joe, 17, mördades när han inte ville lämna ifrån sig sin spelare

Foto: AFP/Scanpix
Blommor lades ned framför ett porträtt av den mördade Joe Van Holsbeeck utanför centralstationen i Bryssel. Mordet på Joe har chockat Belgien och enligt polisen deltog omkring 80000 människor i söndagens demonstration. Inga slagord eller plakat användes vid demonstationen, i enlighet med familjens önskemål.
NYHETER

En 16-årig pojke från Polen har häktats, misstänkt för delaktighet i mordet på Joe Van Holsbeeck från Belgien.

Mordet på 17-årige Joe, som höggs ihjäl när han inte ville lämna sin mp3-spelare till två rånare, har upprört hela Belgien.

Foto: scaNPIX
Den tysta demonstrationen gick till justitieministeriets byggnad i Bryssel.

Den misstänkte 16-åringen greps i sitt hem i Bryssel och häktades på måndagskvällen. Enligt nyhetsbyrån AP är den gripne polack. Han gick i skolan i Bryssel, men vistades enligt åklagaren Jos Colpin numera illegalt i landet.

17-årige Joe Van Holsbeeck mördades den 12 april på centralstationen i Bryssel. Enligt uppgifter från polisen höggs han ihjäl när han vägrade lämna sin mp3-spelare till två unga rånare som konfronterade honom.

Chockade landet

Polisen tror att den andre gärningsmannen, som tros vara den som mördade Joe, har flytt från Belgien och nu befinner sig i Polen.

– Jag är väldigt optimistisk, och tror att vi kommer att hitta honom snabbt, säger Glen Audenaert vid Belgiens federala polis till tv-bolaget VTM.

Mordet på Joe Van Holsbeeck chockade Belgien, och har kommit att bli symbol för det meningslösa våldet. I söndags vandrade omkring 80 000 personer genom Bryssel i en tyst demonstration.

16-åringen greps bara några dagar efter det att polisen offentliggjorde videobilder av de båda misstänkta.

Suddiga bilder

Bilderna var enligt AP så suddiga att många belgiska massmedier felaktigt drog slutsatsen att de misstänkta var nordafrikaner.

– Människor utan insyn i utredningen har slagit fast vem gärningsmannen är, och därmed stigmatiserat en hel etnisk grupp. Nu tvingas de konfrontera sitt eget samvete, säger Belgiens justitieminister Laurette Onkelinx i en kommentar.

Mia Carron