Pappa, du regerar!

Foto: AFTONBLADET, Björn Lindgren
Storasyster Victoria fyller 29 i sommar. Liksom sin pappa är hon intresserad av friluftsliv. Mellanbarnet Carl Philip, snart 27, är lik sin pappa som ung – men har mammas färger. Precis som sin far gillar han snabba bilar. Lillasyster Madeleines stora intresse är hästar.
NYHETER

Statschef och kung. Men också pappa och blivande svärfar.

Kungen har jobbat hårt för att ge sina barn något han själv inte hade – en närvarande pappa.

Kung Carl Gustaf hann aldrig få någon relation till sin pappa. Gustav Adolf omkom i en flygolycka då prinsen bara var knappt ett år gammal. I ett gripande tal till nationen efter tsunamikatastrofen berättade kungen om saknaden.

Präglad av sin egen uppväxt har han jobbat hårt för att hans egna barn inte ska behöva växa upp med en frånvarande pappa. Vänner till kungafamiljen har vid flera tillfällen berättat om kungen som en mycket omtänksam och påhittig pappa.

Slående lika

Han ser alltid till att avsätta tid för familjen. Och under uppväxtåren fick barnen ofta följa med på uppdrag som kunde tänkas vara kul.

Av förklarliga skäl har kungen en särskild relation till kronprinsessan Victoria. Med varsam hand har hon slussats in i vuxenlivet och rollen som blivande regent.

Med prins Carl Philip delar kungen ett brinnande intresse för jakt. Utseendemässigt är de slående lika och prinsen tycks ha ärvt kungens ungdomliga blyghet. Även prinsessan Madeleine följer numera gärna med på jakt.

God relation till Emma

Barnens respektive har oftast fallit kungen i smaken, men inte alltid.

Prins Carl Philip och flickvännen Emma Pernald blev ett par redan 1999. Kungen sägs ha en mycket god relation till Emma. Hon följer ofta med på familjens semestrar och till Solliden på somrarna.

Även prinsessan Madeleines respektive, juridikstudenten Jonas Bergström, är accepterad av kungaparet. Han är betydligt mer uppskattad än prinsessan

Madeleines förre pojkvän, den ständigt skandalomsusade Erik Granath.

Föll inte i smaken

Den som kanske har haft det svårast att vinna kungens gunst är kronprinsessan Victorias pojkvän sedan fem år, Daniel Westling. Elaka tungor hävdade att Westlings medelklassbakgrund och yrkesval inte föll kungaparet i smaken. Kungen ska också ha uttryckt oro för hur Daniel Westling ska klara livet i rampljuset.

Men nu ska Westling ha visat sig vara värdig en blivande drottning. Och obekräftade rykten säger att vi kan vänta oss ett bröllop mellan de tu efter sommaren.

Johan Gunnarsson