Jan Eliasson: "Jag känner mig ung och vital"

Utrikesministern ställer upp efter valet - om väljarna vill

NYHETER

Sveriges nya utrikesminister, Jan Eliasson, 65, ser fram emot att byta diplomatin mot politiken.

Det kom fram när han i dag chattade med Aftonbladets nätläsare.

Och Eliasson kan tänka sig en framtid på UD även efter valet i höst.

– Jag känner mig ung och vital.

Mr Brown säger: Om vänsterblocket vinner valet, fortsätter du som utrikesminister då?

   Jan Eliasson säger: Först får vi se vad svenska folket bestämmer sig för. Sedan får vi se vad regeringsbildaren vill. Men jag känner mig ung och vital.

Socialdemokrat? säger: På vilket sätt kommer svenska folket att märka att det är Jan Eliasson som styr utrikesfrågorna jämfört med tidigare ministrar på den posten?

   Jan Eliasson säger: Jag bygger på kontinuitet och förnyelse. Jag har tjänat tre socialdemokratiska statsministrar; Palme, Carlsson och Persson, och tjänstgjort under flera utrikesministrar som jag lärt mig mycket av genom åren i samverkan med och jag tänker ta till mig det bästa och det finaste i de erfarenheterna, men samtidigt ha blicken riktad framåt i en både orolig och spännande värld. Jag hoppas kunna använda mitt utländska kontaktnät under min tid, i positiv mening.

Braathen säger: Hur är det möjligt att klara av två kvalificerade jobb som dina ?

   Jan Eliasson säger: Det är krävande nu de närmaste två månaderna. Det är förhandlingar på gång i New York och jag vill göra ett bra jobb som utrikesminister. Man får ju som bekant ingen andra chans att göra ett bra intryck, så jag känner trycket nu. Men samtidigt känner jag mig väldigt stimulerad och den ena uppgiften hör ju ihop med den andra.

MuppetShow säger: Hur ställer sig Sverige till Irans kärnenergi-program?

   Jan Eliasson säger: Vi är oroliga över att det kan övergå i ett kärnvapenprogram. Jag hoppas att alla diplomatiska ansträngningar görs att finna en fredlig lösning. Alla militära lösningar medför oerhört stora politiska och ekonomiska risker i världen.

kryddan säger: vad har du i lön?

   Jan Eliasson säger: Min gamla lön var 74.000 och den lyfts nu när jag blir statsråd till 92.000 kronor i månaden. Och jag har ingen FN-lön, jag har bara en lön. Men det räcker gottH

Daniel säger: fråga: Hur har dina uppväxtförhållanden i Kålltorp påverkat din väg mot ministerposten?

   Jan Eliasson säger: Jag tycker man behöver två saker i livet för att ha balans. Det ena är rötter, det andra är vingar. Utan rötter blir man lealös och utan vingar blir man fantasilös. Och Kålltorp och Guldheden i Göteborg är mina rötter, jag är oerhört tacksam över de åren.

Caje säger: Varför skickar vi inte soldater till Irak. Om man tittar på TV-bilderna så verkar amerikanska och engelska soldater behöva få all hjälp de behöver...

   Jan Eliasson säger: För det första har vi inte blivit tillfrågade. Och för det andra är det en så komplicerad situation att våra bidrag är av annan art än militära. Jag hoppas att FN så småningom kan spela en större roll i Irak.

mikael säger: Hej Jan E. Jag undrar vad du kan göra för att få USA att bli mindre polis/krigstokiga

   Jan Eliasson säger: Jag hoppas att även världens mäktigaste land på alla sätt inser att fredliga medel ger bättre långsiktiga lösningar än militära medel. Det har Irak-utvecklingen visat. Jag hoppas att vi i Iran-frågan också kan finna diplomatiska lösningar.

karin säger: Vilken av alla toppmän och toppkvinnor du mött beundrar du mest?

   Jan Eliasson säger: Nelson Mandela, naturligtvis höll jag på att säga. Dag Hammarsköld har jag inte mött, men det känns som jag hade det, han är väldigt levande för mig. Raoul Wallenberg är också väldigt levande för mig. Och mamma Karin och pappa John förstås.

säger: Om du fick välja en utrikespolitisk fråga som inte diskuteras så mycket, och dra fram den i ljuset, vad skulle det i så fall vara?

   Jan Eliasson säger: Att förebygga, att stoppa kriser och elände innan det blivit kris och elände. Det är det viktigaste vi har att göra. Att flytta fokus från de sena stadierna av kriserna till de tidigare. Vi väntar tills såren blir infekterade och det betalar vi ett högt pris för.

Henke säger: Hur mycket kan ett litet land som Sverige egentligen påverka i globala frågor?

   Jan Eliasson säger: För det första är Sverige inte ett litet land. VI är ett medelstort land. Och alla kan påverka. Sverige har en stark ställning i världen, det vet jag från min tid i FN. Dessutom är Sverige inte bara ett Sverige. Sverige är Norden, Europa, EU och FN. Vi är delar av dessa gemenskaper och vi kan också bedriva politik genom dem. Ingen får känna sig maktlös.

Hellström säger: Tycker du att det är en korrekt bild av Sverige, att vi hade en större röst utåt under Olof Palme?

   Jan Eliasson säger: Ja och nej. Vi hördes mer därför att Olof Palmes uttalanden var så oerhört färgstarka och smittande. Men idag hörs vår röst också genom att vi ingår i andra grupperingar, framför allt EU och FN och då får vi större tyngd när vi agerar genom Norden, EU och FN.

Mr. E säger: Tycker du att Göran Persson är en bra statsminister?

   Jan Eliasson säger: Ja.

åssa säger: Hur ska vi hjälpa Vitryssland att bli demokratiskt?

   Jan Eliasson säger: Vi ska vara tydliga i vår uppfattning om synen på demokrati i Vitryssland och ge stöd till alla demokratiska krafter i Vitryssland, vilket vi också gör.

chiefnerd säger: Gratulerar till valet av dig som utrikesminister!

Tycker du verkar vara det näst intill perfekta valet.

Men ... som erfaren diplomat - kan du verkligen driva på viktiga frågor för Sveriges räkning med skärpa ?

   Jan Eliasson säger: Även en diplomat kan ha passion och själv tycker jag det är befriande att få agitera och driva frågor mer än jag gjort tidigare.

Viltfjäll säger: Vad är det märkligaste synsättet andra länder haft på Sverige under dina år ute i världen?

   Jan Eliasson säger: Att de förväxlat oss med Schweiz. Det är svårt att förklara hålen i ostarna.

Fabian säger: Hur känns det att ha 92 000 i lön och företräda ett arbetarparti?

   Jan Eliasson säger: Jag bad inte om löneförhöjning. Lönerna fastställs av en oberoende nämnd, tror jag. Jag tror aldrig att jag någongång bett om en löneförhöjning. Och det var knapert värre i yngre år, även som diplomat. Särskilt om man jämför med privata sektorn, när de ibland lockade med anbud. Det är viktigt att offentliga sektorn är konkurrenskraftig, titta på sjuksköterskor och poliser t ex.

Emma säger: Varför har inte FN en egen nyhetsbyrå? Hela världens opartiska nyhetsbyrå!

   Jan Eliasson säger: Vi bör göra mer, det har jag märkt under min tid som ordförande, för att informera. Särskilt USA ger en så negativ bild av FN. Det är bara "olja-för-mat-skandalen". Man glömmer vad FN gör i Afghanistan, i Liberia och vad FN gör för barn t ex. Tack för påminnelsen, jag ska ta upp det när jag kommer tillbaka till New York.

säger: Vad anser du om regeringens agerande under tsunami-katastrofen?

   Jan Eliasson säger: Det var en oerhört svår situation för alla regeringar som drabbades. Vi drabbades på ett oerhört tragiskt sätt och hela statsapparaten utsattes för svåra prövningar. Vi har tagit lärdom av erfarenheterna. I morgon bitti ska jag gå igenom hela krisberedskapen med alla tjänstemän, som jag vet arbetar oerhört plikttroget och engagerat för detta. Jag hör mina kollegor i Egypten nu, apropå terrordådet igår, uttala sig oerhört engagerat och kunnigt.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM