– Döda låg och brann

NYHETER

Familjen Ericson hamnade mitt i bombdramat.

– Jag är fortfarande chockad. Jag förstår inte att vi lever, säger Peter Ericson.

Han fick ett jack i ögonlocket och två av familjens vänner är allvarligt skadade.

Foto: PRIVAT
Lotta och Peter Ericson driver ett dykcenter i turistorten Dahab. Här är de på en restaurang tillsammans med sin son Robin, 11.

Peter och Lotta Ericson hade just avslutat middagen på kinakrogen Neptun i Dahab, och stod och pratade med två vänner när det small.

– Jag vet inte vilket som kom först: smärtan i öronen, det starka ljuset eller den otroliga värmen. Jag trodde först att det var något på bordet eller restaurangen som hade smällt. Jag fattade inte förrän Peter sa ”det är bomber”, säger Lotta Ericson.

Skydd under bordet

Deras son Robin, 11, hade precis lämnat bordet för att prata med en kompis och klarade sig därigenom helt oskadd. Själva kastade de sig ner på golvet och sökte skydd under bordet.

– Detonationerna kom med bara några sekunders mellanrum, säger Peter Ericson.

Han är fortfarande omskakad. Bortsett från ett jack i ögonlocket är han oskadd. Deras vänner Sam och Brigitte, som stod bara en halvmeter ifrån dem, skadades allvarligt.

– Sam hade kastats en bra bit in i restaurangen. Brigitte hade flugit över strandpromenaden. Hennes ena fot var helt av. Det såg fruktansvärt ut. Det låg två döda egyptier där, den ena brann. Det såg ut som ett slagfält!

Lotta Ericson är en av världens främsta fridykare och familjen bor och driver ett dykcenter i Dahab sedan drygt två år. Deras skadade vän Sam Still från England är världsmästare i fridykning och även Brigitte Hauenstein är en framgångsrik dykare.

”Stora hål i benen”

Personal från andra dykcenter i närheten kom snabbt med förbandslådor. Ännu chockade hjälpte Peter och Lotta de skadade, innan sjuktransporterna kom.

– Jag fick knyta om båda Sams ben ovanför knäna för det var stora hål i benen och fötterna, säger Lotta.

Även om familjen hade en näst intill ofattbar tur, var det rena slumpen att de över huvud taget befann sig där.

– Vi går otroligt sällan på den restaurangen och vi är jättesällan på strandpromenaden. Och så sitter vi tio meter från bomben, säger Lotta.

”Det är ofattbart”

Efter explosionerna samlades de och några vänner på dykcentret för att ringa sina anhöriga och för att försöka få reda på om människor de känner i Dahab skadats.

– Jag är orolig. Det här är ett litet ställe och vi har väldigt många vänner här. Flera av dem får vi inte tag på. Det är så ofattbart det som har hänt. Är det här gjort i Guds namn kommer jag aldrig att förstå det, säger Peter.

Eva Buskas

ARTIKELN HANDLAR OM