Trettio gripna efter bomberna i Dahab

18 människor dödades i dykparadiset i Egypten

NYHETER

Kairo (TT-AFP)

Trettio personer sitter i förhör hos polisen efter bomberna mot turistorten Dahab i Egypten.

Antalet omkomna har sänkts till 18 från den ursprungliga uppskattningen 30.

Vem som låg bakom är fortfarande okänt.

De egyptiska myndigheterna riktar misstankarna mot samma misstänkta islamistgrupp med med bas på Sinaihalvön som utpekades för de två tidigare stora bombdåden på Sinai: Taba 2004 och Sharm el-Sheikh 2005. Dessa två attentat krävde 34 respektive minst 64 dödsoffer.

Den stora egyptiska tidningen al-Ahram skrev på onsdagen att alla tre attackerna genomfördes av självmordsbombare som dolde laddningarna i läderväskor. DNA-tester görs nu för att koppla kroppsdelar till identitetshandlingar tillhöriga en beduin från norra Sinai, Id Atta Sulayman.

Döda egyptier

Men enligt säkerhetsansvariga som Reuters åberopar var det inte självmordsbomber utan tidsinställda bomber.

– De innehöll krut och spikar och var försedda med tidur, sade en av källorna.

Av de 18 döda var majoriteten egyptier – bara sex var utlänningar, däribland en ryss, en tysk, en libanes och en schweizare. Även av de cirka 80 som skadades var också majoriteten egyptier. Tre var danskar.

Egyptiska myndigheter uppgav att den misstänkta terrorgruppen grundades av den palestinske islamisten Iyad Said Salih, uppväxt i staden al-Arish i norra Sinai. Han ska enligt egyptisk polis ha dött i bombningen av Taba Hilton därför att han ställde in tiden för sprängningen fel.

”Vi pekas ut”

Beduiner som arbetar med turism i Sinai var oroliga över att bli utpekade.

– Det är ju beduiner som bor här, så det blir ju så att om något händer så pekas vi ut, sade en av dem.

Säkerhetsansvariga sade i tisdags att tre av dem som greps i Dahab var egyptiska dataingenjörer med falska identitetshandlingar. De åkte en timme efter explosionerna och hade då bytt nummerskyltar på bilen.

Turisterna i Dahab tycktes nästintill oberörda. Två brittiska resebyråer rapporterade att endast fyra kunder velat åka hem.

Butiks- och kaféägarna i Dahab städade på onsdagen. Med salt och vatten tvättade de bort blodpölar. Från många lokaler ljöd koranverser.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för något av Sinai-attentaten.

Måndagskvällens bombdåd var det tredje i Sinai på 18 månader.

TT-AFP