För Sverige på skidor

Kungen av sport missar inga OS

1 av 5
Tillsammans med 1977 års slalomkungar, vid Världscupen i Åre. Fr v Thorsten Jakobsson, kungen, Ingemar Stenmark och Stig Strand.
NYHETER

Kungen har inte missat ett enda OS sedan 1972.

Han har åkt tre Vasalopp.

Sverige kan skryta med en äkta idrottskung.

Ända sedan det sa klick mellan kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath på OS i München 1972, har kungen varit trogen de olympiska spelen. Vinter-OS som sommar-OS står han där på läktaren, engagerad, hejandes i blågula kläder och med flaggan i högsta hugg.

– Jag tror att det har en väldigt positiv effekt att han åker och tittar på OS. Det ger status åt deltagarna. Det betyder alltid lite extra att bli gratulerad av kungen när man vunnit en OS-medalj. Det inger stolthet, säger Tomas Gustafson före detta skridskoåkare som tagit tre OS-guld och ett OS-silver i Sarajevo -84 och Calgary -88. Numera i styrelsen för SOK.

Genuint engagerad

Vem minns inte kungens spontana omfamning av brottaren Mikael Ljungberg som tog OS- guld i Sydney 2000? Och likaså kungens besvikelse när Johann Mühlegg körde skidbrallorna av Per Elofsson i OS i Salt Lake City. Grimaserna är välkända.

– Kungens engagemang och intresse känns mycket genuint. När han är åskådare är han som vilken svensk som helst. Han hejar så in i helsike. Det är inga mjuka klappar utan vrål och skrik, säger Tomas Gustafson och skrattar.

Kungen har kört Vasaloppet tre gånger (1977, 1987 och 1997) och sölat blåbärssoppa som vem som helst. Hans förkärlek för snabba bilar har tämjts till deltagande i veteranbilsrallyt, svenska kungsrallyt på Öland. Där rattar han sin Volvo PV med samma lidelse som han kör sin blå Ferrari på Östermalm, det vill säga – gasen i botten.

Agneta Elmegård