Så ska unga lära upp makthavarna

64 ungdomar skriver fanzine på uppdrag av regeringen

Foto: Andreas Carlsson, 16 år, Borlänge
Veronica Johnsson, Julia Halvdansson och Robin Lyktberg är med på Barn- och ungdomsmötet. ”Politikerna lyssnar på oss.”
NYHETER

Åtta av tio ungdomar tycker att dagens politiker har dåliga kunskaper om ungas vardag, och lika många tycker inte att politikerna lyssnar på deras åsikter.

Veronica Johnsson, 17, Robin Lyktberg, 16, och Julia Halvdansson, 16, vill ändra på det.

På barn- och ungdomsmötet som just nu pågår i Nynäshamn utanför Stockholm sitter 64 ungdomar och gör fanzines. Tidningarna ska delas ut till alla i riksdagen och regeringen.

– Jag hoppas att vi har chans att påverka och det känns ju bättre att vara här och göra något än att sitta hemma och klaga, säger Veronica Johnsson, 17 år från Mora.

Dubbelmoral

Hon har tillsammans med kompisen Julia Halvdansson, 16 år, skrivit om alkoholpolitiken och dubbelmoralen i att unga som dricker alkohol fördöms rakt av medan vuxna som ofta är minst lika störiga efter att ha druckit inte får lika mycket kritik.

– Vi tyckte att det var ett viktigt ämne. Man läser i tidningen om unga som förstör och dricker, men vi vill vända på det och visa att det inte bara är unga som inte kan hantera alkohol. Det händer ofta vid stora helger att man blir påhoppad och störd av vuxna som druckit lite för mycket, man har vant sig vid det, säger Veronica Johnsson.

Vuxna lyssnar inte

Socialminister Berit Andnor besökte mötet på onsdagen. Hon är också initiativtagare till mötet och träffar en gång om året en ungdomsreferensgrupp.

– Vuxna lyssnar inte tillräckligt på unga, det blir för mycket skengrejer, man säger att man ska lyssna men gör inte det, säger Berit Andnor.

– Men det är bara barn och unga som vet hur det är att vara ung i dag och deras synpunkter på aktuella frågor är viktiga för oss, fortsätter hon.

Hur ska du använda det du lärt dig idag?

– Vi kommer att ha med oss åsikterna i hur vi formar politiken framöver, säger Berit Andnor.

”Unga kan mer om hbt”

Fanzinen som behandlar flera olika ämnen så som jämställdhet, migrationsfrågor och ungas medbestämmande, ska tryckas upp och delas ut till alla i riksdagen och regeringen.

Vad kan ni lära er?

– Unga har ett brett resonemang kring hur flickor och pojkar, män och kvinnor fostras in i roller tidigt och om vilka normer som styr i samhället. De kan mer om jämställdhet och hbt än vuxna, säger Berit Andnor.

Möte med ministrarna

Också ungdomsminister Lena Hallengren och migrationsminister Barbro Holmberg var på plats för att möta den unga referensgruppen.

Hur var det att träffa ministrarna?

– Det var häftigt, fast lite konstigt, man har ju bara sett dem på tv förut. Men de verkade lyssna på vad vi sa och det är kul att vi får vara med, säger Robin Lyktberg från Göteborg som själv ingår i gruppen som tycker till om migrationsfrågor.

– Politikerna borde tag tag i asylpolitiken. Om Migrationsverket inte hinner behandla asylärenden inom en månad så borde flyktingarna få stanna. Det verkar ta väldigt lång tid i dag och det måste vara hemskt att bara vänta, säger Robin Lyktberg.

Vill inte bli politiker

På frågan om de själva skulle vilja bli politiker är svaren svävande - och inte helt positiva.

– Nej det är väl inte drömjobbet precis, säger Julia Halvdansson.

Själv känner hon inte igen sig i dagens politiker och hon tycker att unga har för lite inflytande även i vardagen.

– Unga nås inte av politikerna. Det låter som de bara säger samma sak hela tiden och vi får inte rösta. Jag tycker man borde få rösta vid 16 eller 17, det är vid den åldern som man börjar engagera sig och känner att man vill vara mer delaktig, säger Julia Halvdansson.

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])