”Uttagsavgifter kan motverka värderån”

Riksbankschefen vill minska uttagen i bankomater

NYHETER

Stockholm

För att minska antalet värdetransportrån överväger Riksbanken att börja makulera gamla sedlar ute i landet, sade riksbankschefen Stefan Ingves på onsdagen.

En orsak till rånvågen kan också vara att uttag av kontanter är gratis i svenska uttagsautomater, tror Ingves.

- Jag kan bara konstatera i dag att förmodligen är det så att bankomatuttagen inte bär sina egna kostnader, säger Ingves, till TT.

Ingves talade på onsdagen vid det så kallade kontanthanteringsrådets första möte. Det skapades i mars, efter vågen av spektakulära, allmänfarliga värdetransportrån. I rådet sitter företrädare för branschen, handeln, polisen och andra myndigheter.

"Effektiv hantering"

Ingves talade om att 85 procent av rånen sker på väg till uttagsautomater, och om behovet av minskad kontanthantering i Sverige.

Antalet korttransaktioner per invånare 2003 var cirka 130 i Norge, drygt 100 i Finland och Danmark - och drygt 80 i Sverige. Samtidigt utfördes 224 värdetransportrån i Sverige 1998-2004. Motsvarande siffra var 93 i Danmark, i Norge 42 och bara 4 i Finland.

Ett problem, enligt Ingves, är att uttag i svenska automater är gratis. I övriga nordiska länder är bara uttag på den egna bankens automater avgiftsfria.

- Vi tycker att det är viktigt att de olika betalningsslagen bär sina egna kostnader, så att de signaler prissättningen ger leder till att vi får en effektiv hantering av sedlar och mynt, säger Ingves - som dock noga understryker att frågan ägs av bankerna.

Makulera sedlar

Efter att Riksbanken har dragit ner antalet kontantdepåer i landet har det blivit fler transporter. Nu sjösätts en modell där bankerna själva ska ha egna depåer. Och för att minska transporterna överväger Riksbanken nu att börja makulera uttjänta sedlar ute i depåerna.

- Det är lite för tidigt för mig att uttala mig om när det är dags att göra det. Det finns ett antal tekniska frågor vi noga måste överväga, säger Ingves.

Tomas Bengtsson/TT