Saab återkallar bilar med risk för bränsleläckage

Gäller 12 000 9-3 sålda i USA och Kanada

Foto: PETER KJELLERÅS
De berörda bilarna är av årsmodellerna 2001 och 2002.
NYHETER

Trollhättan

Saab tvingas återkalla 12 000 bilar av modellen 9-3 i USA och Kanada som riskerar bränsleläckage.

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten har uppmärksammat ett fel i fastsättningen av bilarnas bränsleledning, skriver tidningen TTELA:s nätupplaga.

På sikt kan problemet leda till att bränsle läcker ut, vilket i sin tur kan orsaka brand. De berörda bilarna är av årsmodellerna 2001 och 2002.

- Vi har fått några inrapporteringar om bränsleläckage, däremot inte brand. Vi ser detta som en ren säkerhetsåtgärd, säger Saab Automobiles presschef Christer Nilsson till TTELA.

Inte bilar i Europa

Enligt Nilsson finns problemet inte på bilar som sålts i Europa. Däremot ledde ett motsvarande fel till att 17 000 bilar av 9-3-seriens cabrioletmodell återkallades för drygt ett år sedan.

Saab ska nu kontrollera hur bränsleledningen sitter fast på de bilar som återkallas. Det beräknas inte medföra några stora kostnader för företaget.

Under 2005 tvingades Saab flera gånger återkalla betydligt fler fordon. Först upptäcktes ett fel i motorernas smörjsystem på omkring 400 000 bilar, därefter ett fel på tändkassetterna i nästan 300 000 bilar.

TT