Iran hotar amerikanska mål över hela världen

"Vi kommer slå till med dubbel styrka"

Foto: AP
– Iran kommer att svara mot varje attack med det dubbla, förklarade i dag ayatollah Ali Khamenei. Företrädaren ayatollah Khomeini hänger på väggen.
NYHETER

Iran kommer att attackera amerikanska mål över hela världen om USA går till militärt angrepp.

Det hotet uttalade Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei i dag.

– Iran kommer att svara mot varje attack med det dubbla sa han, enligt iransk tv.

Foto: EPA
Irans president Mahmoud Ahmadinejad: ”Vi bryter alla kontakter med IAEA om sanktioner införs.”

Om Iran inte slutar med att utveckla nukleär teknik kan vad som helst hända. Det stod klart efter en presskonferens i Washington förra veckan.

– Alla alternativ finns på bordet, sa då USA:s president George W Bush, som svar på frågan om hur man tänker handskas med ett trilskande Iran.

Bush har fått stöd av sin utrikesminister Condoleezza Rice. Tidigare i april sa hon att FN måste överväga att ta i med hårdhandskarna mot Iran. Militära medel kan inte uteslutas.

I dag kom svare.

Dubbel styrka

– Amerikanerna ska veta att om de angriper Iran så kommer deras intressen att skadas var i världen det än är möjligt, sa Ayatollah Ali Khamanei, enligt den iranska statliga tv:n.

Och han varnade, enligt Reuters, att svaret skulle ske med dubbel styrka.

Samtidigt kom också beskedet att Iran vägrar att gå FN eller västvärlden tillmötes när det gäller sitt kärnteknikprogram. Ett program som landet hävdar bara är till för civila ändamål.

Besked till FN

Uttalandena från Iran kom bara två dagar innan Mohammed ElBaradei, chef för Internationella atomenergiorganet, IAEA, ska lämna besked till FN om Iran har uppfyllt världssamfundets krav om att avbryta anrikningen av uran.

Om svaret blir nej kräver USA att sanktioner införs mot Iran. Kravet stöds av Storbritannien och Frankrike medan Ryssland och Kina är emot sanktioner.

I går sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad att man kommer bryta alla kontakter med IAEA om sanktioner införs.

Läs också:

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM