Solnas Dirty Harry: Jag har skjutit mot en biltjuv

Foto: Lina Boström Einarsson
Sheriff Salminen Ingen ska behöva känna sig osäker på Solnas gator, tycker nye sheriffen i Solna stad, Lars-Erik Salminen.
NYHETER

Här är Solnas nya ledare.

En supersnut.

Lars-Erik Salminen är kommunalrådet som får bovarna att darra av skräck.

Foto: TV3
Clint Eastwood som den hårföre snute ”Dirty Harry”.

Nu ska Solnas gator bli ännu säkrare. För när Lars-Erik Salminen (m) är i farten får bovarna passa sig. Den fruktade piketstyrkans förra chef har tagit tjänstledigt för att styra stan.

Trygghet är viktigt

– Och naturligtvis vill jag ha ett tryggt Solna. De yttre förutsättningarna är viktiga. Vi ska bland annat ta bort klotter, onödiga buskage och skaffa bättre belysning. Att man ska känna sig säker på gator och torg är viktigt, säger han.

Skjutit mot biltjuv

Att arbeta i piketenheten anses som ett av Sveriges tuffaste jobb. Styrkan används vid svåra och kvalificerade uppdrag. De ingriper mot farliga beväpnade personer, rycker ut vid rån och arbetar med förhandlingar.

Har du skjutit en person någon gång?

– Jag har skjutit mot en biltjuv som jagade mig i Katarinagaraget 1975. Jag och min kollega kom ifrån varandra. Så i ett trängt läge var jag tvungen att avlossa ett varningsskott.

I dag har han lämnat ifrån sig tjänstevapnet. Men det finns mycket annat som följt med honom till Solna och det nya arbetet.

– Under mina 34 år i polisen har jag varit med om mycket. Jag har lärt mig mental träning, att vara rak och strukturerad. Men framförallt fått en etisk fostran. För mig är alla lika mycket värda och det är viktigt att ha med sig.

...men nu kritiseras stans nye sheriff

Lars-Erik Salminen är inte bara moderat ordförande i Solna. Han är även ordförande i en bostadsrättsförening.

Men nu har stjärnan hamnat lite på sned på stans nye sheriff.

Jonas Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM