Par åtalade för barnsmuggling

Tros ha tagit 46 kinesiska barn till Sverige

NYHETER

Stockholm (TT)

Ett kinesiskt par, en 44-årig man och en 31-årig kvinna, åtalades på torsdagen vid Stockholms tingsrätt.

De misstänks ha smugglat 46 kinesiska barn genom Sverige för vidare befordran till okända öden ute i Europa.

Båda riskerar långa fängelsestraff för grov människosmuggling och grovt organiserande av människosmuggling. Båda brotten har maxstraff på sex år och ska ha begåtts under perioden februari–november 2005.

– Upplägget är affärsmässigt. Människosmugglingen upphörde helt när de greps i november men har börjat komma i gång igen, fast nu med personer över 18 år, säger kammaråklagare Marie Lind Thomsen till TT.

Stort antal

Smugglingen har skett i vinstsyfte i samarbete med andra personer, enligt åklagaren. Brotten har, förutom i Sverige, även planerats i Kina och Frankrike. Brotten betraktas som grova då de ingått i en organiserad verksamhet i stor omfattning under lång tid och då det handlar om ett stort antal unga människor som befunnit sig i en sårbar och utsatt situation.

Parets roll har varit att ta emot och hysa in barnen medan dessa väntade på att resa från Sverige. De ska även ha tillhandahållit pass och betalat för flygresorna från Sverige till Frankrike och Italien. Mannen ska enligt åtalet ha instruerat barnen hur de skulle bete sig under resorna till och från Sverige.

Tvångsarbete

Av de 46 barnen finns sex nu i Norge där de är omhändertagna av myndigheterna. Samtliga sex är under 18 år, den yngsta är tolv år. 35 övriga barn har identifierats medan fem är okända. Var de befinner sig är okänt. Polisen känner inte närmare till deras vidare öden, men de tros ha utnyttjats i tvångsarbete i främst Italien och Frankrike.

Åklagarnas bevisning består av barnens egna berättelser, som ska spelas upp i form av videoförhör under kommande rättegång, samt telefonavlyssning och ett stort antal flygbiljetter och falska pass.

Paret är tidigare åtalade för ekonomiska brott som består i en manipulerad kassaapparat på den restaurang i Stockholm som var deras bas.

Tidigare:

Ewa Tures/TT

ARTIKELN HANDLAR OM