Artisten Peter Wahlbeck: ”Stoppa mc-bullret”

Våren är här - med nya störande ljud

Foto: LOTTE FERNVALL
NYHETER

Blommorna blommar, solen skiner, glassen smälter – och gräsklipparen bullrar.

Äntligen är våren här men med värmen följer också nya störande ljud.

– Min 11-månaders bebis började gallskrika av skräck när en motorcykel körde förbi häromdagen, säger ståupparen Peter Wahlbeck.

Motorcykeln ska ut ur garaget, raggarbilen putsas blank och för alla med trädgård är det högsäsong för gräsklippning.

Med våren kommer utomhusaktiviteter och många av dem låter - mycket.

En av dem som störs är ståupparen, konstnären och småbarnspappan Peter Wahlbeck.

– Häromdagen fick jag huvudvärk när en motorcyklist körde förbi mig på en smågata i Halmstad. Den skrämde nästan livet ur mig och andra på gatan och min 11-månaders bebis gallskrek av skräck.

– Det här är ett problem på många plan. Många äldre blir skrämda av de plötsliga ljuden. Ett annat problem är att polisen inte gör någonting och att allmänheten bara lallar med och inte säger ifrån.

Inte skadligt

Vi kan bli rädda av motordånet – och störda när grannen vägrar stänga av motorgräsklipparen trots att det är lördag. Men är det farligt?

Bo Pettersson sysslar med bland annat bullerfrågor på Socialdepartementet.

– I de flesta fall är det inte skadligt. Men allt buller är störande. En motorcykel låter väldigt mycket men ligger ändå en bit från gränsen. För att en enskild ljudtopp ska leda till en hörselskada ska den överstiga 110 – 115 decibel. Det gör oftast inte motorcyklar, säger han, till aftonbladet.se.

Men även om ett ljud leder till hörselskador kan det få andra konsekvenser.

Sömnsvårigheter

– Störande ljud kan få psykosociala effekter. Det kan leda till sömnsvårighet och i värsta fall hjärtproblem. Men då ska det handla om riktigt höga ljud, säger Bo Pettersson.

För trafikbuller finns riktlinjer men hur högt en gräsklippare får låta är svårare att reglera. Enligt Allan Nilsson på Naturvårdsverket ställs bara kravet att det ska framgå hur mycket ljud en viss apparat ger ifrån sig. Han tycker därför att en lösning kan vara att grannarna i ett bostadsområde kommer överens om att man inte ska klippa gräset på till exempel lördagskvällen.

När det gäller motorcyklar som dundrar fram vill hallänningen Peter Wahlbeck se krafttag.

– Jag uppmanar alla att skriva upp registreringsnumret och ringa till polisen.

Johanna Melén