16-åriga dottern får inte vittna i Högsbymålet

Kan ha viktiga uppgifter – men stoppas av socialnämnden

NYHETER

Kalmar

Den 16-åriga dottern i den afghanska familjen kan ha viktiga uppgifter om mordet på hennes 20-årige pojkvän i Högsby. Men socialnämnden, som har ansvaret för flickan, vill inte att hon ska vittna när målet prövas i hovrätten.

- Polisen kan få förhöra henne upplysningsvis, men vi vill inte att hon ska vittna med allt vad det innebär av massmedial uppmärksamhet. Dessutom finns en hotbild, säger Margareta Johansson, chef för individ- och familjeomsorgen i Högsby.

Flickan är omhändertagen enligt lagen om vård av unga (LVU), vilket innebär att socialnämnden tagit över föräldrarnas roll som vårdnadshavare. Att vittna mot dem skulle vara till skada för henne, är socialnämndens bedömning. Enligt Margareta Johansson ger LVU möjlighet att säga nej, även om flickan själv skulle vilja.

- Det är nämndens uppgift att skydda flickan och se till hennes bästa, säger hon.

Ville inte

Flickans pappa, mamma och storebror har stått åtalade för att tillsammans ha mördat 20-åringen som hämnd för att han inlett ett förhållande med henne. Kalmar tingsrätt dömde på onsdagen brodern som ensam skyldig, medan föräldrarna frikändes.

Men rätten var oenig och utesluter inte att fler personer kan ha varit inblandade. Polisutredningen i den delen fortsätter.

På grund av nära släktskap kan flickan inte tvingas att vittna. I tingsrätten avböjde hon att ställa upp. Både kammaråklagare Kjell Yngvesson och advokat Elisabeth Fritz, ombud för mordoffrets mamma, hoppas att hon ska ändra sig och vittna i hovrätten. De anser att hon kan ha mycket att tillföra.

- Jag tror att hon vet mer än vad hon har berättat hittills, säger Yngvesson till TT.

Ändrade sig

Flickan är redan hörd flera gånger i förundersökningen och har på flera punkter ändrat sina första uppgifter. Då var också hon misstänkt, sedan har hon hörts upplysningsvis. Mordkvällen kom hon och 20-åringen tillsammans resande till Högsby. Medan pojkvännen dödades fanns flickan i lägenheten intill.

Yngvesson tror att hon därmed kan veta om ytterligare personer fanns i familjens båda lägenheter.

Men Margareta Johansson gör en annan bedömning.

- Det finns ingenting som säger att flickan har något mer att komma med, säger hon.

Peter Palmkvist/TT