Populära plankan

Snart har Godthem sålt 1,6 miljoner plankstekar

NYHETER

Saken är snart biff.

Då har Wärdshuset Godthem serverat 1,6 miljoner plankstekar.

Var femtionde är gratis fram till dess.

Plankstek är en klassiker som det rynkats lite på näsan åt under de senare åren. Men på Wärdshuset Godthem är det ett populärt inslag, med en viss variation.

- Det går i vågor. När galna ko-sjukan härjade så minskade efterfrågan till exempel, säger Carl Järn-åsen, som drivit Godthem i 27 år.

Vann resa till Florida

Stället började servera plankstek före hans tid, under 60-talets mitt. Men då tillagades den på ett annat sätt, och trancherades vid bordet. På 70-talet, när huset fyllde hundra år, kom någon på idén att börja numrera plankstekarna, som hade en strykande åtgång. När ett jubileum närmar sig får först var femtionde planksteksbeställare steken gratis, ännu närmare in på blir det var tionde. Den som sedan lyckas pricka in den 1,6 miljonte planksteken får en överraskning, fast Carl Järnåsen vill inte avslöja vad det blir. Men den miljonte fick till exempel en resa till Florida för två.

Oxfilé eller rostbiff

Han avslöjar dock gärna vad som är hemligheten bakom Godthems plankstek.

- Det är en bra köttbit. Det har varierat med oxfilé och rostbiff, just nu är det ryggbiff. Den ska väga mellan 200 och 220 gram. Vi har gjort den likadant i alla tider. Den serveras med pommes duchesse och grillad tomat och så toppar vi med bearnaisesås.

Sofia Larsson