Sveriges muslimska förbund kräver egna lagar

Integrationsministern: ”Fullständigt oacceptabelt”

NYHETER

Sveriges största muslimska samfund, Sveriges muslimska förbund, kräver särlagstiftning för muslimer.

- Fullständigt oacceptabelt, säger integrations- och jämställdhetsminister Jens Orback till TT.

Sveriges muslimska förbund, som representerar cirka 70 000 muslimer, föreslår i ett brev till samtliga riksdagspartier bland annat att imamer ska få ge muslimska barn separat undervisning i islam och hemspråk i de kommunala skolorna. Vidare anser förbundet att flickor och pojkar inte ska behöva ha simundervisning tillsammans och att skilsmässor bland muslimer ska godkännas av en imam, uppger SVT:s Rapport.

Stödjer inte

Men Jens Orback är föga imponerad.

- I Sverige ska vi inte ha någon särlagstiftning. I Sverige ska vi vara lika inför lagen. I Sverige har vi kämpat rätt länge för att få en könsneutral lagstiftning, och att då komma med den här typen av förslag om att vissa grupper inte ska behandlas som andra är fullständigt oacceptabelt.

Han uppger att han har pratat med företrädare för Sveriges muslimska råd, och att dessa inte stödjer förbundets hållning.

- Vi har yttrandefrihet, vi har rätt att ha åsikter och vi har rätt att komma med förslag - men om en lag ska ändras ska den vara lika för alla.

TT: Tror du det här spelar främlingsfientliga krafter i händerna?

- Jo, jag tycker det är väldigt problematiskt och tråkigt att människor som varit så länge i Sverige kommer med sådana här förslag som är så helt emot våra föresatser, och där vi också kämpar för kvinnors rättigheter och rätten att skilja sig, svarar Orback.

"Uteslutet"

Också folkpartiet är inne på samma linje.

"I Sverige ska det vara jämställt mellan män och kvinnor. Att införa undantag för muslimer så att kvinnor får förtryckas med stöd i lagen är helt uteslutet för mig", skriver folkpartiledaren Lars Leijonborg bland annat i en kommentar.

Tomas Bengtsson/TT