Elpriset rasar

Vattenfall inför lågprisgaranti - med tre års bindningstid

NYHETER

Näringsminister Thomas Östros satte ner foten.

Statliga Vattenfall ska gå i bräschen för billigare elpriser.

Och hör och häpna - nu blir det så.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
aktiv Gunnar Ohlsson är villaägare i Haninge. Han har bytt elleverantör varje år sedan avregleringen infördes.

Framåt midsommar ska kunderna erbjudas ett treårsavtal med lägstaprisgaranti - plus en bytesrätt till en mindre kostnad, kanske kring 200 kronor.

-När du binder dig för avtalet gör vi en sökning på Konsumentverkets sidor och letar fram det lägsta treårspriset. Sedan matchar vi det, säger Erik von Hofsten, presschef för Vattenfall Norden.

För fyra år sedan övergav Gunnar Ohlsson, villaägare i Haninge, Vattenfall.

Riktar sig till aktiva

Han tillhör de elkunder som är aktiva, just den kundgrupp Vattenfall nu siktar in sig på.

-Jag har praktiskt taget bytt elleverantör varje år. Och jag har hittat billigare el via jämförelsesajter, främst via Konsumentverket, säger han.

Gunnar Ohlsson har en beräknad årsförbrukning på 18 000-20000 kilowatt i villan. Till det ska läggas 5000 kilowatt för sommarstugan.

Elen har bara blivit dyrare sedan avregleringen.

Tycker du att smärtgränsen är nådd?

-Jag drabbas inte, tycker jag. Den faktiska smärtgränsen är när man måste sänka standarden och välja bort saker för att få ner förbrukningen.

Inte på lika villkor

Det så kallade råkraftpriset sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool. Och det är via den prissättningen Vattenfall tjänar alla sina miljarder när man säljer billigproducerad kärn- och vattenkraft.

De resurserna saknar konkurrerande små elbolag helt och hållet - och många av dem kan komma att dö sotdöden, tror andra i branschen.

-Skiljer man inte på Vattenfalls elförsäljning och elproduktion blir det inte konkurrens på lika villkor, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi.

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM