Röstar du rätt?

PartiKollen hjälper dig att hitta bland de politiska åsikterna

NYHETER

Vet du inte vad du ska rösta på?

Gör Aftonbladets test och få hjälp på traven.

10 snabba frågor ger dig en fingervisning om vilket parti du står närmast.

PartiKollen har tagits fram av journalisten Christer Isaksson, statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och Tommy Möller, professor i statskunskap.

– Vi har försökt hitta frågor som engagerar samtidigt som de identifierar de stora konfliktlinjerna i politiken, säger Stig-Björn Ljunggren.

Tillsammans har de tagit sig an uppgiften att göra ett test som kan fungera som ett stöd när man ska bestämma sig för vilket parti man ska rösta på.

Kan bli både s och m

Och det har inte varit helt lätt.

– Alla tycker rätt lika i svensk politik. Sedan förra valet har partierna bytt åsikter och närmat sig varandra i en rad frågor, säger Christer Isaksson.

För att komma åt skillnaderna räcker det inte med att jämföra partiprogram och valmanifest.

– Man måste även se på hur partierna upplever verkligheten, säger Tommy Möller.

Testet är uppbyggt så att man först väljer ut sina tio hjärtefrågor, sedan får man ta ställning till ett påstående för varje fråga.

Beroende på hur man svarar blir man en procentuell kombination av de olika riksdagspartierna.

– Man kan bli både moderat och vänsterpartist, det är inte omöjligt. Människor har en massa åsikter som inte alltid går ihop och det finns många fler dimensioner än den klassiska höger-vänster-skalan i det politiska landskapet, säger Stig-Björn Ljunggren.

– Det är inte ovanligt att dagens svenskar är randiga i sina åsikter – röda, blå och gröna samtidigt, säger Tommy Möller.

Kalldusch för en del

Konstruktörerna har testat PartiKollen noga både på sig själva och sin omgivning.

– För en del är det en kalldusch när de får se resultatet. De kanske inte alls vill vara kristdemokrater, men kollar man fråga för fråga ligger det partiet närmast deras åsikter, säger Stig-Björn Ljunggren.

Eftersom det är ett snabbtest med bara tio frågor kan det hända att man blir 100 procent av ett parti. Det är sällan någon är så ensidig i verkligheten. Därför kan man gärna göra testet flera gånger, med olika kombinationer av frågor.

”Inget facit”

Trion är dessutom väldigt noga med att betona att testet inte ska användas som ett facit för hur man ska rösta.

– Olika frågor kan vara olika viktiga för en person. Dessutom finns det en rad personliga ställningstaganden kopplade till val av parti. Man kanske inte gillar partiledaren eller så röstar man av tradition på ett visst parti, säger Christer Isaksson.

– De flesta har kanske tre, fyra frågor som de brinner för och att välja tio kan vara ganska svårt, och det får man väga in i resultatet. Men det ska vara lite svårt att vara medborgare – det ska inte vara som att byta kanal på tv:n, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Testa dig själv

Anders Thoresson, Karin Abrahamsson