Vad gör ditt barn på Valborg?

Fyra av tio ska supa sig fulla - var tredje tonårsflicka känner sig osäker att gå ut

Foto: Henry Lundholm
utslagen. Så här kan Valborgsmässohelgen sluta för många ungdomar. var fjärde 15 till 18-åring planerar att dricka sig full.
NYHETER

Våldtäkter, skadegörelse och misshandel – och massor med alkohol.

Var tionde tonårsflicka kommer inte att gå ut alls – av rädsla för att bli drabbad av våld eller övergrepp.

– Det är helt fruktansvärt, säger Caroline Uliana på försäkringsbolaget If.

If har gjort en undersökning tillsammans med ungdomssajten Lunarstorm och frågat drygt 2 000 ungdomar i åldrarna 15-18 år om hur de ska tillbringa Valborgsmässohelgen.

Många – överraskande eller inte – har svarat att de tänker dricka sig berusade. Närmare bestämt planerar 41 procent av pojkarna och 34 procent av flickorna att dricka. Ytterligare en stor andel – 25 procent – uppger sig vara osäkra på om de ska dricka eller inte.

Viktig signal

– Det är kanske inte så överraskande att många ungdomar dricker på Valborg, men resultatet av undersökningen skickar ändå en viktig signal till alla föräldrar att de bör intressera sig lite mer för vad deras barn egentligen gör, säger Markus Norling, personskadechef på If.

I undersökningen fick ungdomarna själva berätta om de tror att deras föräldrar vet var de är när de är ute på kvällarna. Åtta av tio svarade ja på den frågan. Samtidigt önskade väldigt få av ungdomarna att deras föräldrar ska intressera sig mer för vad barnen gör.

Markus Norling berättar att efter varje storhelg kommer det in fler skadeanmälningar, och i många fall är det ungdomar som drabbats.

– Vi har naturligtvis ett intresse av att våldet och supandet bland ungdomar minskar. Det är ett intresse som vi delar med resten av samhället, säger han.

Rädda för att gå ut

En stor andel av ungdomarna uppger dessutom att de är rädda för att gå ut i Valborgshelgen. På frågan ”Kommer du att undvika att vara ute sent på Valborgsmässoafton för att du känner dig otrygg?”, svarar sex procent av pojkarna och nio procent av flickorna ja. Men ytterligare en stor andel uppger sig vara osäker på om de kan känna sig trygga eller inte, särskilt bland flickorna. 24 procent är osäkra eller vet inte om de kan känna sig säkra ute sent på Valborg.

— Detär helt fruktansvärt, säger Caroline Uliana på If. Om det hade gällt vuxna så tror jag att det blivit en helt annan uppmärksamhet kring rädslan.

Att det kommer att bli en blöt helg för många tycks vara oundvikligt, inser Markus Norling.

– Det man kan hoppas på är att det blir bra väder, för annars så kommer det nog att bli en eländig helg för många.

Robert Triches