Sur gubbe ska varna för krogsnusk

Nu måste krogarna skylta med hygienen

NYHETER

Snart införs rödljus på landets snuskigaste krogar.

Ägare med dålig livsmedelshygien ska tvingas skylta med inpektörernas anmärkningar.

Från första april nästa år är krögare och andra som säljer mat direkt över disk skyldiga att ha kommunens senaste tillsynsprotokoll synligt i lokalen.

En smiley-figur som kan vara antingen glad, neutral eller ledsen ska ge kunden en snabbtolkning av resultaten.

Förändringen införs till en början i ett par utvalda kommuner - för att på sikt gälla i hela landet, uppger jordbruksdepartementet på fredagen.

Scenario ett: Smileyn visar mungiporna uppåt. Grattis - köket har föredömlig livsmedelshygien. Du behöver inte tänka på vad som - egentligen - försiggår i det där köket du aldrig få se.

Neutral lika med okej

Scenario två: Smileyn är sur. Mungiporna pekar nedåt och du bör överväga att lägga benen på ryggen.

Är mungiporna neutrala får du överväga saken, tycker chefen för Livsmedelsverkets tillsynsavdelning, Anders Bergman.

- Jag kommer nog att gå på "neutrala" krogar utan att backa. En neutral mun betyder ändå att hygienen är okej, säger han till aftonbladet.se.

Snusket har ökat

Livsmedelsverket ser mycket positivt på de nya kraven på livsmedelsföretagen, efter de senaste årens ökade krogsnusk. Andelen anläggningar som fått anmärkningar har ökat stadigt - från 38 procent år 2002 till 57 procent 2004 - då den senaste statistiken togs fram.

Den troligaste förklaringen till ökningen är enligt Livsmedelsverket att rapporteringen om anmärkningar blivit mer fullständig. Men Anders Bergman ser också att det kan förklaras genom bristande tillsyn.

- Många kommuner har inte haft resurser för att klara en tillräckligt täta inspektioner - och problemen har kunnat växa. Men nu ska avgifterna för tillsynsbesöken höjas, och kommunerna kommerha råd att inspektera oftare. Det kommer förhoppningsvis att vända trenden.

Karin Henriksson