Unga killar vill avskaffa kungen

Men de flesta är positivt inställda till monarkin

NYHETER

Killar mellan 10 och 15 vill avskaffa kungen.

Men annars vill de flesta, även ungdomar, bevara kungahuset.

– Det är rätt flådigt med en kung – det finns ju annars bara i sagorna, säger republikanen Tim Nilsson.

Svenska folket gillar traditioner – och sin kung.

Kung Carl XVI Gustaf har flera gånger valts till Sveriges mest beundrade man. I den senaste Sifo-undersökningen hamnade han på andra plats efter Zlatan Ibrahimovic.

Ungt vals nätfråga visar att kungen har stöd även bland unga - om än något svagare.

Hälften av de svarande mellan 15 och 22 vill ha kvar honom. En knapp tredjedel vill avskaffa monarkin. Resten svarar ”Vet ej”.

- Det är väldigt roligt att det finns ett förtroende för kungahuset även bland unga. Det är lovande för framtiden och kungen kommer att bli glad, säger Nina Eldh, informationschef vid hovet.

Kritiska killar

Republikanerna blir också glatt överraskade av resultatet, för det finns en grupp unga som är för ett avskaffande – pojkar mellan 10 och 15.

– Jag trodde inte att det fanns någon grupp som ville avskaffa monarkin, de siffror jag har hört är 75 för och 25 emot, så det låter jättepostivt att det finns några som är emot. Den yngre generationen har bättre förutsättningar att tänka kritiskt och kan enklare ta del av allsidig information tack vare webben, säger Tim Nilsson, som är med i republikanska föreningen.

Helst skulle han se att kungahuset avskaffades så fort som möjligt.

”De verkar trevliga”

– Kungafamiljen verkar vara trevliga personer men det är förlegat och inte förenligt med moderna demokratiska värderingar att kungen ärver sin titel, säger han.

Vad beror det på att så många vill ha en kung tror du?

- Jag tror det har att göra med gamla fina traditioner. Jag tror också att medierna påverkar – står det bara positiva saker om kungafamiljen som leker med scouter och gör samhällsnyttiga insatser så är det svårt att tänka negativt om dem, säger Tim Nilsson.

Läs mer:

Läs också:

Karin Abrahamsson ([email protected])