Republikanen möter rojalisten

De bästa argumenten från varje läger

NYHETER

Åsikterna om kungen går isär. Några tycker att debatten i media har varit hård mot kungahuset, andra tycker att det enda som skrivs är gulligull och välgörenhet.

Både de som är för och emot monarkin hävdar att de har rätt – ibland till och med med samma argument.

Vad tycker du om kungahuset?

Republikanen: Jag tycker att de verkar vara trevliga personer, men kungahuset är förlegat. Det är inte förenligt med moderna demokratiska värderingar. Jag tycker inte att man ska kunna ärva sin titel och det är bisarrt att det finns personer i en modern demokrati som står över lagen. Kungen bör avgå så fort som möjligt.

Rojalisten: Jag tycker kungahuset är bra, för att det visar på att vi haft en demokratisk utveckling i Sverige, vi har inte behövt slå ihjäl varandra till skillnad från i Frankrike med blodiga revolutioner. Här har vi haft en fin utveckling där vi i samråd kommit överens om att ge makten till folket. Det är också en ekonomisk fördel för Sverige – det skulle kosta mycket att ha presidentval vart fjärde år och kungen gör mycket för näringslivet och är hela vår nations representant. Det blir inte samma tunga effekt om statsministern representerar. Det blir mer pompa och ståt med en kung.

Varför bör kungen avskaffas/stanna kvar?

Republikanen: Det kan finnas symboliska värden men jag tycker att nackdelarna överväger så tungt att symbolvärdena egentligen saknar vikt. Symbolik kan aldrig slå ut demokratin det kan vara farligt – Winston Churchill sa ungefär så här: ”Demokrati är det sämsta statskicket som har prövats utom alla andra som har prövats.” Demokrati ska alltid eftersträvas.

Rojalisten: Det är en fin symbol, ett nationalarv. Hade jag startat ett nytt land i dag hade jag inte haft en kung som symbol men för Sverige är det vår historia, våran själ. Vissa hävdar ju att kungahuset är föråldrat och förlegat, men eftersom det bara handlar om representation i dag så tycker jag inte det. Jag tror ingen skulle kunna representera Sverige bättre, och vi kan ju faktiskt rösta bort honom.

Är det rätt att Kungen inte kan bli straffad?

Republikanen: Nej, det är inte rätt. Alla ska vara lika inför lagen, det är en av demokratins bärande principer.

Rojalisten: Nja, det är en sån grej jag har funderat på. Det är inte helt givet. Kungen är ju ändå en person och individ som alla andra. Men jag tror det är mer en praktisk fråga för att kungen inte ska bli åtalad och behöva sitta i domstol när han har viktiga grejer och statsbesök att ta hand om.

Skulle vi ha en skandalös kung som knarkar och ställer till det så kan vi alltid välja bort kungen. Men så länge kungahuset sköter sitt så ska de vara kvar.

Tycker du att kungen kostar för mycket pengar?

Republikanen: Ja, jag tycker helst att kungahuset ska kosta 0 kronor. Jag är inte säker på att en president med stab skulle vara billigare men jag betalar hellre för en demokrati. Det är konstigt att man betalar ut socialbidrag på hundra miljoner för någon som har en personlig förmögenhet på flera miljoner.

Rojalisten: Nej, det tycker jag inte, det skulle kosta mer att byta ut kungen mot en president. Framförallt skulle valen kosta.

Är det rättvist att kungatronen går i arv?

Republikanen: Nej, statschefen ska väljas av folket. Framförallt av demokratiska skäl. Folket ska få välja statschef och ingen ska behöva tvingas till ett visst yrke om alla människor ska vara fria och jämlika. Kungabarnen exempelvis, de föds in i tidningsbevakning och har inte samma valmöjligheter som andra barn.

Rojalisten: Nej, det är det enda problemet, det är inte helt demokratiskt. Men kungen är en sån stark symbol så det väger det upp det. I alla andra fall är jag emot att man ska ärva statliga ämbeten.

De flesta ungdomar tycker att kungen ska få finnas kvar utom killar mellan 10 och 15 – varför ser det ut så tror du?

Republikanen: Jag trodde inte att det fanns någon grupp som ville avskaffa monarkin, de siffror jag har hört är 75 för och 25 emot, så det låter jättepostivt att det finns några som är emot. Den yngre generationen har större förutsättningar att tänka kritiskt, det är lättare att hämta upp information och göra sin röst hörd - exempelvis på nätet.

Rojalisten:Mellan 10-15 på högstadiet är man lite revoltsugen och så tror jag. Man tycker att saker är orättvisa.

Vad tycker dina vänner och bekanta? För eller emot?

Republikanen: En majoritet av mina vänner är för att avskaffa monarkin men inte alla. Det är nog 75 mot 25 procent fast åt rätt håll, skratt.

Rojalisten: Ungefär 80 procent är nog för att kungen ska vara kvar.

Läs mer:

Läs också:

Karin Abrahamsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM