”Det är lågt, det är dåligt”

Kungen rasar mot skämten i ”Hey baberiba”

1 av 3 | Foto: BALUBA/TV4
inte kungens favoritprogram Satirprogrammet ”Hey baberiba” har gjort succé på TV?4. Inte minst sketcherna med kungafamiljen – där Peter Magnusson spelar kung Carl Gustaf och Christine Meltzer spelar Silvia – är populära bland tittarna. Men kungen är inte road. ”Det är lågt. Jag tycker inte det är värt att kommentera”, säger han i en intervju – som sänds i TV?4.
NYHETER

Satirprogrammet ”Hey baberiba” skadar hans rykte – och gör att han inte tas på allvar.

Kungen går till hård attack mot hånet i en öppenhjärtig intervju i TV4.

–?Det är dåligt och lågt, säger han till reportern Lasse Bengtsson.

Utvikningsmodeller och dokusåpa-stjärnor är den nya tidens hjältar.

Men inte för Sveriges monark.

Lasse Bengtsson har gjort en 60-årsintervju med kung Carl Gustaf för Nyhetsmorgon i TV4, som sänds imorgon. Där ger majestätet förnedrings-tv en rejäl känga.

–?Det är fel sorts hjältar i Sverige och vi måste lyfta fram den goda hjälten. Den som gör något bra, kanske något ideellt, istället för att visa de här ungdomarna som viker ut sig på olika sätt – både bildligt och annat. Det är inte såna hjältar vi vill ha. Jag tycker inte att det är roligt i alla fall.

–?Mina ungdomar ser inte upp till såna som bara förnedrar varandra och så vidare, säger kungen i programmet.

Blir mörk i synen

Och visar att han har koll på tv-utvecklingen.

–?Nu har jag ju förstått att den här typen har börjat fejda ut, de här programmen som varit under några år och som jag tycker är ganska jobbiga. Som inte bidrar till något utan snarare förnedrar.

När TV4:s omtalade satirprogram ”Hey baberibas” sketcher om kungafamiljen kommer på tal blir kungen mörk i synen.

–?Av uppenbara skäl är det klart att jag inte tittar på det. Jag tycker inte att det är värt att kommentera. Det är dåligt. Det är lågt, säger han till Lasse Bengtsson.

Han medger att programmet skadat honom.

–?Det är klart att om det pågår under en ganska lång tid, som det ju har gjort, så är det klart att det påverkar. Självklart, det gör det. Så upplever jag det.

”Blir en rolig figur”

–?Det är klart att om man blir som en rolig figur, en seriöst arbetande monark som verkligen försöker jobba för Sveriges bästa, då påverkar det ju. Om man ska sitta här och försöka vara seriös som nu, är det klart att det påverkar.

–?Jag har inte sett alla programmen, jag har bara sett ett, och jag bryr mig inte om att se de andra för jag tycker att det är för lågt, säger kungen i TV4-intervjun.

Under samtalet säger kungen att han inte har några planer på att avgå i förtid till förmån för kronprinsessan Victoria.

Och att det är klart att det inte blir någon förlovning mellan kronprinsessan och Daniel Westling i år:

–?Ja, absolut. Inte vad jag vet i alla fall.

Hans majestät önskar sig inget speciellt i 60-årspresent på födelsedagen på söndag.

Jo, en sak.

Vill ha fint väder

–?Jag hoppas verkligen att det blir bra väder. Jag ska ju ha ett tältkalas här och det vore trevligt om det vore någorlunda drägligt väder.

–?Jag vill ha alla gästerna i ett samlat rum. Häruppe (på Drottningholms slott) får vi inte vara för att de är rädda för vikten mot golvet, säger kungen till TV4.

Så tycker kungen …

? om hur det är att vara kung

Landslaget lagar hemlig festmat

Dan Panas