Byggstart vid World Trade Center

En av världens högsta byggnader ska uppföras – men vem ska våga flytta in?

Foto: Getty Images
byggplats Efter månaders bråk mellan myndigheter och olika intressen har byggstarten av Freedom Tower äntligen skett.
NYHETER

I åratal arbetade byggjobbarna med att rensa upp miljontals kubikmeter betong och stål efter attackerna mot World Trade Center.

Nu är de på plats igen – för att bygga Freedom Tower, en av världens högsta byggnader.

Foto: AP
terrorsäkert? Arkitekten David Childs fick ändra designen på Freedom Tower efter att polisen varnat för dess svagheter.

Det har inte varit lätt för inblandade parter att komma överens om vad som ska byggas, och vem som ska ha huvudansvaret för byggnaden. Marken ägs av New Jersey, men mångmiljonären och fastighetsmagnaten Larry Silverstein ägde WTC-skraporna. Silverstein har pressats av myndigheterna att släppa ifrån sig mångmiljardprojektet Freedom Tower därför att man befarat att han helt enkelt inte skulle ha råd att fullfölja projektet. Det har han nu gjort, och så gott som omgående efter överenskommelsen startade byggarbetet.

Rädda att hyra i tornet

Totalt fem höga byggnader ska byggas – bland annat tre kontorsskrapor. Men det är ändå Freedom Tower som kommer att dominera på platsen.

– Det kommer att bli en symbol för vår frihet och oberoende, sade George Pataki, guvernör i staten New York vid ceremonin för byggstarten, rapporterar AP.

Många tycks dock vara skeptiska till att hyra in sig i tornet. Inte en enda hyresgäst har hittills anmält intresse på grund av byggnadens höjd samt risken för nya terrorattentat. Pataki avvisade dock alla sådana farhågor.

– Vi kommer inte att bygga lågt för att det pågår ett krig mot terrorn.

Högst i världen

Freedom Tower kommer inklusive sin höga spira att bli drygt 541 meter högt. Det blir en av de högsta i världen, högre byggnader planeras dock redan i både Chicago och i Förenade Arabemiraten. 2011 är bygget tänkt att vara klart.

Arkitekten bakom byggnaden är David Childs, som så sent som förra året fick ändra designen på byggnaden efter att polisen varnat för att den inte skulle kunna stå pall för ett bombangrepp, exempelvis från en lastbilsbomb.

Robert Triches