Nio vänsterpartister uteslutna ur partiet

”Vi vill inte dansa etfer partistyrelsens pipa”

NYHETER

Uddevalla

De nio vänsterpartister som i kommunvalet kandiderar på den blandade listan Solidariskt Uddevalla uteslöts på fredagen ur partiet.

- Vi utesluts för att vi inte vill dansa efter partistyrelsens pipa, säger Jarmo Uusitalo, en av de nio som nu tänker överklaga beslutet.

Enligt partistyrelsen handlar uteslutningen enbart om att det inte är förenligt med partiets stadgar att stå på två listor.

- Väljer man att ställa upp på en lista som konkurrerar om samma röster till ett val så är det ganska självklart att man inte kan vara kvar i partiet, säger partisekreterare Anki Ahlsten till TT.

Vänsterpartiets partistyrelse tog beslutet om uteslutning efter att partiets verkställande utskott i förra veckan enhälligt rekommenderade det. En styrelseledamot reserverade sig mot beslutet.

33 namn på listan

Solidariskt Uddevalla är en samlingslista med 33 namn där 13 är miljöpartister, 9 är vänsterpartister och 11 är partilösa.

Jarmo Uusitalo är viceordförande i vänsterpartiet i Uddevalla och tredjenamn på samlingslistan.

- Jag är förbannad, detta är en hämnd. Partiledningen har letat argument för att utesluta oss eftersom vi har några tidigare avhoppare från vänsterpartiet här i Uddevalla, till exempel det tidigare kommunalrådet Ewy Gahnström, säger Jarmo Uusitalo till TT.

- Det finns ingen som tagit någon sådan hänsyn, säger Anki Ahlsten.

Ewy Gahnström var den mest kända vänsterpartisten i Uddevalla, när hon i protest hoppade av i september i fjol. Vänsterpartiet i Uddevalla fick 16,4 procent av rösterna vid valet 1998 och 14,2 procent i senaste valet.

- Jag är en av anledningarna till att partistyrelsen agerar så här, säger Ewy Gahnström till TT.

Ska överklaga

Enligt Jarmo Uusitalo kommer de uteslutna vänsterpartisterna att överklaga beslutet. Överklagan kan dock behandlas tidigast vid nästa kongress som äger rum 2008. Till dess kommer de att kalla sig för vänsterpartister och arbeta för samlingslistan.

- Vi står som vänsterpartister på Solidariskt Uddevalla. Kommunalt är vi helt överens med varandra. Vi samarbetar väl och valplattformen är godkänd av vänsterpartiet lokalt, listan är tagen på medlemsmöte och årsmöte, säger Jarmo Uusitalo.

Lena Gunnarsson/TT Göran Sjögren/TT

ARTIKELN HANDLAR OM