Talmannen drog av fel

1 av 2 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
fick 30 000 Per Westerberg (m) försökte få skatteavdrag för ett dataprogram och en handdator. Avdragen underkändes men Westerberg fick ändå tillbaka 30 000 kronor på skatten.
NYHETER

Vice talman Per Westerberg (m) fick flera avdrag underkända av Skatteverket.

Men totalt vann han 30 000 kr på granskningen.

Med en personlig förmögenhet på drygt 120 miljoner kronor är vice talman Per Westerberg en av riksdagens rikaste.

Ville göra avdrag

För att hålla reda på miljonerna inhandlade han 2004 ett dataprogram för skatte- och deklarationsberäkningar. Kostnaden, nästan 8000 kronor, ville han sedan göra avdrag för i deklarationen.

Men det säger Skatteverket blankt nej till.

Enligt beslutet i skattenämnden i Simrishamn räknas nämligen dataprogrammet som deklarationshjälp - och det får man inte göra avdrag för.

Programmet jämförs med "den möjlighet till hjälp som Skatteverkets hemsida innehåller".

-Vår hemsida är utmärkt, där går att hitta det mesta. Den fick pris som den bästa hemsidan i fjol, säger Lars-Göran Lantz, ordförande i skattenämnden i Simrishamn.

Westerberg får dessutom nej till avdrag för en handdator.

Totalt handlar det om 19544 kronor i underkända skatteavdrag. Men på det hela taget blir Skatteverkets omprövning en bra affär för Westerberg.

Han har nämligen - dataprogrammet till trots - råkat räkna samma fastighetsinnehav två gånger vilket Skatteverket upptäckt.

50 000 kr mindre

Skattenämnden sänker därför hans skattepliktiga förmögenhet med 3281000 kronor. Det betyder nästan 50000 kronor mindre i förmögenhetsskatt - och totalt en vinst på 30000 kr tack vare Skatteverket.

Aftonbladet har förgäves sökt Per Westerberg för en kommentar.

Irene Beertema