Luxuria en man (?) för riksdagen

NYHETER

ROM

Efter Cicciolina kom Vladimir Luxuria.

Den första transgendern i det italienska parlamentet.

Foto: AP
Vladimir Luxuria är den första transgendern i det italienska parlamentet. Hon har valt att tala om sig själv i kvinnliga termer.

När parlamentet samlades i går för första gången efter valet för 3 veckor sedan var Vladimir Luxuria den mest fotograferade - i raffig svart byxdress med en piffig rosa rand.

Han slog igenom i pratshower i Berlusconis tv-kanaler efter att ha tagit en universitetsexamen i språk och internationell litteratur. Samtidigt var han aktiv i den italienska gayrörelsen och organiserade den första Gay Pride-paraden i påvens stad.

Använder kvinnokläder

Nu går han bara klädd i feminina kläder, bär ett svallande svart hår och en ganske hård makeup.

Dessutom talar han om sig själv i kvinnliga termer.

Vladimir försöker undvika ordet transsexuell, det har fått en alldeles för negativ klang, menar hon. Den riktiga termen i dag är transgender. Den tillåter varje individ att själv välja sin roll och plats i en skala mellan manligt och kvinnligt.

Sparkade högerradikaler

Den verkliga bedriften anses ha varit att tvinga partiledaren i Nationella alliansen, det högerradikala parti som tidigare kallades nyfascistiskt, att sparka ut två viktiga medlemmar sedan de för-olämpat Vladimir.

Hon ställde upp på nykommunistiska partiets Rifondazione Comunistas lista.

Åke Malm