”USA har förlorat Irakkriget”

al-Qaidas andreman al-Zawahiri utropar seger

NYHETER

DUBAI

USA har förlorat Irakkriget och Pakistans president är en ”förrädisk mutkolv” som måste störtas enligt al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri.

Utspelet är det tredje på bara en vecka från terrornätverket.

– Bara al-Qaida i Irak har utfört 800 martyroperationer (självmordsattacker) på tre år, vid sidan av andra mujahiders (heliga krigares) segrar, säger al-Zawahiri i videoinspelningen, som natten till lördagen lades ut på en extremislamistisk webbplats.

– Och detta har knäckt Amerikas rygg i Irak.

På inspelningen sitter al-Zawahiri framför ett draperi, klädd i vitt men med svart turban. Inspelningen är försedd med logotypen al-Sahab, al-Qaidas ”mediebolag”, och prydligt engelsktextad.

Mutkolv

Han tros gömma sig tillsammans med al-Qaidas högste ledare Usama bin Ladin i de afghansk-pakistanska gränsbergen, där de efterspanas av USA-styrkor i öster och pakistanska trupper i väster. Så det är kanske i ren självbevarelsedrift som al-Zawahiri riktar detaljerad kritik mot Pakistans president Pervez Musharraf.

– Västvärlden ... uppmuntrar Musharraf att hålla sig kvar vid makten med alla medel, sedan han visat sin talang för att döda muslimer.

– Jag uppmanar det pakistanska folket att stå vid islams sida mot det sionistiska korsfararanfallet ... och störta denne förrädiske mutkolv till brottsling.

General Akram Sahi, chef för de pakistanska styrkorna i Norra Waziristan, sade på lördagen att hans soldater sedan sommaren 2005 dödat 324 och tillfångatagit 142 al-Qaida- och talibananhängare i bevakningsområdet.

Kräver bojkott

Enligt underrättelsekällor finns det trots offensiven omkring 1000 militanta islamister kvar där, och de har starkt stöd från lokala klanledare.

Det är bara en vecka sedan bin Ladin själv, som inte brukar höras av lika ofta som al-Zawahiri, på ett ljudband krävde bojkott av alla som stött Danmark i tvisten om Muhammedkarikatyrerna.

Och i tisdags dök Abu Musab al-Zarqawi, sedd som al-Qaidas ledare i Irak, upp i en video där han redogjorde för kampen mot ”korsfararna”. Jordaniern al-Zarqawi har visat sig så sällan att västerländska experter först inte vågade svära på att det var han på inspelningen.

USA utlovar belöningar på motsvarande cirka 200 miljoner kronor per person för gripandet av de tre terrorledarna.

TT-Reuters