Årtiondets skandal

Det är svårt att hitta någon annan förklaring till Danielssons lögner

Foto: lotte FERNVALL
NYHETER

Lars Danielssons förehavanden annandag jul 2004 rymmer förmodligen årtiondets politiska skandal.

Någon annan förklaring till lögnerna och mörkläggningen är svårt att hitta.

Statsministerns närmaste man är viktig. Han står i spetsen för landets högsta ledning.

Hur tankspridd får en sådan person vara? Eller snarare, vilka lögner kan man tolerera från statssekreterare Lars Danielsson?

Danielsson har nu lämnat tre helt olika versioner om vilka kontakter han hade med UD annandag jul 2004, dagen då de dödande vågorna rullade in över Asiens stränder. Minst två måste vara fel. Kanske alla tre.

Under Säpobevakning anlände Lars Danielsson i går till JO på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm. Justitieombudsmannen övervakar myndigheter och tjänstemän, kontrollerar att de följer lagarna och gör sitt jobb.

Ska granskas

JO Nils-Olof Berggren har fattat det ovanliga beslutet att granska Lars Danielsson eftersom statssekreteraren har så oerhört svårt att komma ihåg vad han gjorde på annandagen.

Danielssons lögner började när han sade till Katastrofkommissionen att han ringde UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren flera gånger den 26 december. Danielsson, som utöver allt annat också är säkerhetsansvarig på statsministerns kansli, ville försäkra sig om att UD hade läget under kontroll.

Många undanflykter senare var Danielssons uppfattning i stället att han pratat med regeringskansliets dåvarande kanslichef Gunnar Holmgren.

Tillbaka på ruta ett

I går återvände Danielsson till ruta ett. Han talade med Dahlgren tre gånger på annandagen. Trots att hemliga telefonlistor bevisar att han inte gjorde det. Märkligt, för att uttrycka sig milt.

Lars Danielssons uppgifter om var han fick sina första informationer om katastrofen och vad han berättade för Göran Persson varierar också beroende på när frågan ställs.

Från början påstod Danielsson att han fick nyheten från tv-bolaget CNN. En knapp timme senare ringde han statsministern på Harpsund.

Men Danielsson fick ett mejl från försvarsdepartementet redan 06.28. Där stod att vågen var sju meter hög och att 20 000 svenskar befann sig i området, att många var döda eller skadade.

Det berättade Danielsson - kanske - för statsministern. I alla fall tror han det. Fast han minns inte hur orden föll.

Persson säker

Göran Persson är däremot helt säker på vad Danielsson sade. Det handlade om "fattiga människor i tredje världen". Alltså räckte det med att skicka filtar till Sri Lanka.

Katastrofkommissionen valde att tro på att Danielsson verkligen stod i tät kontakt med UD. Alltså slapp han kritik. I KU klarade sig Danielsson också helskinnad. Utskottet granskar nämligen statsråden - inte tjänstemännen. Men hos JO kan verkligheten komma i kapp Lars Danielsson.

Lögnerna, minnesluckorna och den effektiva mörkläggningen av alla spår som kan bevisa om Danielsson var på jobbet på annandagen tyder på en nedtystad skandal. Kanske till och med årtiondets politiska skandal.

Ryktena surrar. Danielsson var aldrig på jobbet. Danielsson var inte hemma. Danielsson var i själva verket där han inte alls borde vara och måste ljuga. Nej, det är Göran Persson själv det handlar om - egentligen.

Förtroendekris

-Den information jag får av honom måste jag kunna lita på. Om den skulle visa sig vara felaktig, ja då har vi en ordentlig kris i förtroendet mellan oss, sade statsministern i december.

Men Lars Danielsson sitter kvar. Och Göran Persson har numera lagt frågan "bakom sig". Vad det innebär vet ingen.

Danielsson och Persson borde lägga korten på bordet. Alternativet är att statsministerns närmaste man antingen framstår som en lögnhals. Eller som en lallande idiot som inte vet vad han gör.

Oavsett vilket kletar det av sig på hans chef - statsminister Göran Persson.

MÖRKLÄGGNINGEN

KU kritiserade sex statsråd

Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson står i centrum för regeringens misslyckade hantering av flodvågskatastrofen. I går frågades han ut av JO Nils-Olof Berggren. Nu hävdar Danielsson återigen att han talade med UD:s högste tjänsteman Hans Dahlgren tre gånger under annandag jul 2004.

Lena Mellin