Blodpropp orsakade bussolyckan i Arboga

NYHETER

Arboga

Bussolyckan utanför Arboga i januari, där nio personer omkom, orsakades högst troligt av att chauffören fick en plötslig attack av medvetslöshet.

– Det finns saker i vittnesuppgifterna och i chaufförens egen berättelse som gör att jag finner det som högst sannolikt, säger professor Ulf Björnstig vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum (AKMC) vid Umeå universitetssjukhus, till TT.

AKMC hjälper Statens haverikommission att utreda olyckan den 27 januari. En nästan ny buss på väg till Stockholm körde i bra väglag till synes oförklarligt av motorvägen och landade på taket vid Högsjön utanför Arboga. Nio personer omkom och över 40 personer skadades varav flera svårt.

Många förklaringar

I kommissionens intervjuer med den 62-årige föraren har denne uppgett att han var medvetslös när olyckan inträffade. Strax innan han förlorade medvetandet i förarsätet såg han ett vitt ljussken, skriver Göteborg-Posten.

En attack av medvetslöshet kan drabba människor i alla åldrar och ha tiotals medicinska förklaringar, säger Björnstig. Möjliga är plötsligt blodtrycksfall, epilepsi eller en så kallade TIA-attack, en liten blodpropp i hjärnan som efter en tid upplöser sig själv utan att lämna några spår.

– I just det här fallet är det ännu oklart, chauffören genomgår fortfarande undersökningar, säger Ulf Björnstig.

TT: När tror ni orsaken är fastställd?

– När någon av undersökningarna ger träff, svarar Björnstig.

Inte somnat

Uppgifter från passagerare och chauffören gör att Björnstig inte tror att 62-åringen helt enkelt somnat.

Tidigare var chauffören misstänkt för bland annat grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Samtliga misstankar avskrevs av åklagaren i mars, då förundersökningen lades ner.

Tomas Bengtsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM