Massiv polisinsats när kungen fyller jämnt

Tusentals gratulanter väntas ut på Stockholms gator för att fira av 60-åringen

Foto: Aftonbladet
Koretegedags 120 polismän svarar för säkerheten när kungen ska åka i kortege genom Stockholm i morgon. Bilden är från kungens 50-årsdag.
NYHETER

Redan på lördagen inledde stockholmspolisen sin kommendering kring firandet av kungens 60-årsdag.

– 120 polismän svarar för säkerheten under kortegen och på de platser där kungen kommer att befinna sig i morgon, säger presstalesman Ulf Göranzon.

Firandet pågår under hela morgondagen och polisen har noga planerat sina insatser. Många polismän krävs i kommenderingen, och därtill står säkerhetspolisen för de utländska gästernas säkerhet.

Kortegen från Slottet till Stadshuset mitt på dagen är en av de största publika tilldragelserna. Bara vid Slottet räknar polisen med att tiotusentals människor ska samlas och därtill ytterligare tiotusentals utmed kortegevägen. Kortegevägen spärras av för all trafik i båda riktningar före och efter det att kortegen passerat. Hela färden beräknas pågå mellan 13.40 och 14.00.

– Vi ansvarar för säkerheten under kortegen, inte bara för kungafamiljen och de övriga gäster som deltar i den, utan självklart också för allmänhetens säkerhet, säger Ulf Göranzon.

Men polisens arbetssamma helg tar inte slut i och med söndagen. På måndag firas första maj.

– I och med att det är valår räknar vi med extra mycket folk ute på gatorna. I alla fall om vädret håller i sig, säger Göranzon.

Läs också:

Robert Triches