Massprotest i New York

70 amerikanska soldater dödade i Irak i april - tiotusentals kräver uttåg från Irak

1 av 3 | Foto: EPA
Många krigsveteraner från Irak fanns bland demonstranterna.
NYHETER

Tiotusentals amerikaner fyllde på lördagen New Yorks gator i en massiv demonstration för ett amerikanskt utträde ur Irak.

April månad är den hittills blodigaste för den amerikanska armén i år.

Den 70:e dödade soldaten dog några timmar innan protesten startade.

”Stoppa kriget - ta hem våra soldater”, stod det på ett av tusentals plakat i demonstrationståget. En mamma till en 20-årig soldat som dött i Irak höll ett porträtt av sonen i sin hand. Demonstranterna kom från hela USA: veteraner, anhöriga och pacifister. Tiotusentals människor fyllde tio kvarter utmed Broadway.

Kändisar deltog

I folkmassan syntes också många kända ansikten, bland andra skådespelerskan Susan Sarandon och pastor Jesse Jackson.

– Vi är här i dag därför att kriget är olagligt, omoraliskt och oetiskt, sa pastor Al Sharpton till AP:s utsände. Vi måste få hem våra soldater.

Organisatörerna bakom protesten slog fast att marschen var lika mycket en protest mot den pågående insatsen i Irak, som mot alla eventuella militära angrepp på Iran.

”De har ljugit förr”

– De har ljugit för oss tidigare, och de kommer att ljuga för oss igen för att få oss i krig med Iran, sa Marjori Ramos, 43, från Staten island. Jag är här i dag för att jag känner stor vrede och var tvungen att göra något åt det.

Demonstrationståget startade mitt på dagen vid Union Square och gick mot Foley Square på Manhattan där ett protestmöte hölls.

Soldater dör varje månad

Robert Triches