Miljoner till kungens fond på födelsedagen

NYHETER

Presentöppnandet på slottet fortsatte på lördagen.

Kungen fick bland annat motta en renlasso, en nykomponerad fanfar – och nära tolv miljoner insamlade kronor till sin nya stiftelse.

Och på kvällen blev det middag med gäster på Drottningholm.

Kung Carl XVI Gustaf hade inför sin 60-årsdag på söndagen önskat sig en satsning på att hjälpa fram unga ledare ”med en god inre kompass” med stipendier, träning och utbildning.

Företrädare för stiftelsen Ungt ledarskap överlämnade på lördagen grundplåten: 11799171 kronor.

– Vi är stolta över att vårt land har en statschef som vill använda sin högtidsdag för att göra någonting för andra, sade styrelsens ordförande, riksmarskalk Ingemar Eliasson, som överlämnade gåvan symboliserad med ett konstverk och en lista på alla dem som hittills bidragit med pengar.

Kommande ledare

– Jag vill verkligen tacka alla som har varit med på det här. Och tacka på förhand för alla de ungdomar som vi småningom ska vaska fram, sade kungen.

På fredagen deltog han vid ett seminarium på Stockholms slott om utanförskap, delaktighet och ungdomars situation.

– Redan då kände vi att det fanns många ungdomar som hade den här lilla extra glöden, som hade just orkat ta sig från utanförskapet, svårigheter som drogmissbruk och kriminalitet, och klara sig, och nu använder sin inre glöd att hjälpa och stötta andra. Det var fantastiskt kul att vara med, och man kände redan att här finns många fina kommande ledare som har mycket mer kvar att ge, sade kungen.

Tillsammans med drottning Silvia mottog han under två dryga timmar de uppvaktande, som stod på kö precis som under presentceremonin dagen före.

Prinsessan Maha Chakri Sirindhorn hade kommit ända från Thailand med gratulationer och neg djupt.

Manschettknappar

Bland lördagens presenter fanns också en inbjudan från Seychellernas president att besöka atollen Aldabra, en nybildad fond från Världsnaturfonden i kungens namn – och en slips från Stockholms stad tillverkad av 83 år gamla gardiner.

Hovets tidigare riksmarskalkar hade använt allt sitt krut för att komma på en gåva som kungen inte hade sedan tidigare:

– Vi utgår från, att kungen har inte ett par speciella manschettknappar till jakt, sade före detta riksmarskalk Per Sköld.

– Nej! sade drottningen till allas förtjusning.

Kungen log också gott åt sin egen renskötare ”Nisse” Walkeapääs gåva: en gammaldags renlasso och ett bälte med kniv och kåsa. Men inbjudan att vara med och märka ren i sommar var han tyvärr tvungen att nobba på grund av redan inplanerade åtaganden.

På lördagskvällen hölls en privat middag på Drottningholms slott med flera hundra inbjudna. Bland gästerna fanns statsminister Göran Persson och hans hustru Anitra Steen.

Den danska drottningen Margrethe fick i sista stund ställa sitt besök på grund av en svår förkylning. Därmed representerades det danska kungahuset bara av prins Henrik och kronprinsessan Mary.

Lisa Abrahamsson/TT