Så här jagas nätpiraterna

Hundratals anmäls - men endast tre har hittills åtalats

Foto: ARNE FORSELL
Jag började efter den irriterande lagändringen Ivar Wenster, 46, kulturchef på Karlskrona kommun, laddar ner musik från internet. Han är kritisk mot Antipiratbyråns jakt. Som chef för biblioteket jobbar han dagligen med upphovsrättsfrågor. Han laddar inte ned musik på jobbet, utan endast hemma. ”Självklart ska man skapa ett system där alla konstnärer får en ersättning. Detta med lagboken var fel väg. Branschen måste inrätta sig efter den nya tiden och lösa frågan.”
NYHETER

Laddar du ner filmer och musik?

Då är du en jagad brottsling.

Aftonbladet har kartlagt jakten på dig och riskerna att åka fast.

Varje gång du laddar ner en låt eller en film på internet, begår du en brottslig gärning.

Detta enligt den nya lagen, som trädde i kraft den 1 juli i fjol, kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Att göra filerna tillgängliga för andra har alltid varit ett brott mot upphovsrättslagen.

Ingen bryr sig

Men hårdare regler hjälpte inte.

Informationen hjälpte inte.

Enligt flera undersökningar sysslar mer än en miljon svenskar aktivt med nätpiratverksamhet.

Jagas man och av vem?

Hur stor är då risken att åka fast?

Vad händer om man blir anmäld?

Här är svaren:

n Du jagas av branschsorganisationer, den ivrigaste är Antipiratbyrån, som hittills lämnat in hundratals anmälningar i hela landet.

I fildelarprogram letar de upp ditt ip-nummer och lämnar det till polisen. De flesta anmälningar hittills handlar om olovlig nedladdning av svenska filmer.

nDu jagas inte av polisen.

I Norrbotten finns nu ett tiotal anmälda fall. På grund av polisens resursbrist utreds dessa inte. I Stockholm utreds ett fall just nu.

I Örebro finns tre pågående fall, inget åtal har väckts. I Dalarna har Antipiratbyrån anmält två personer, inget åtal har väckts. I Kalmar har en högskolestuderande anmälts, men det har inte hänt något i utredningen på länge.

I november 2005 anmäldes 15 personer, som tillsammans misstänks ha spridit 150000 låtar.

Nya anmälningar droppar in varje dag hos polisen. Men det händer inte mycket efter det.

Bara de snälla döms

n Efter att Högsta domstolen i fjol dömde den förste misstänkte fildelaren till endast böter, får polisen inte göra husrannsakan eller begära ut din identitet av internetleverantören, eftersom brottet inte ger fängelse.

n Åtal är svårt att väcka, eftersom bevis i så fall saknas. Endast ip-nummer räcker inte.

n I princip kan du dömas endast om du erkänner.

Sune Andersson, chefsåklagare i Jämtlands län, är kritisk:

-Det gör att rättsliga åtgärder bara kommer att slå slumpartat och enbart mot dem som är snälla och erkänner. Om man förnekar och kommer med invändningar, som till exempel att de har ett okrypterat nätverk, kan man inte styrka brott.

Jag tycker att det skulle vara fel att åtala endast dem som är snälla.

Enligt åklagare som Aftonbladet talat med, kan det i framtiden vara möjligt att göra husrannsakan om det anmälda brottet är mer omfattande och kan ge fängelsestraff. Det skulle exempelvis vara att personer tjänat pengar på delade filer eller laddat ner stora mängder upphovsrättsskyddat material.

Olagligt att ladda ned

Domar mot fildelare:

Foto: HENRY LUNDHOLM
28-årige Andreas var den förste som dömdes i Sverige.

Mira Micic