Berlusconi erkänner sig besegrad

Men sätter fortfarande käppar i hjulet för Prodi

NYHETER

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har till sist funnit sig i valförlusten.

På tisdag håller han sitt sista regeringssammanträde och därefter lämnar han in sin avskedsansökan till president Carlo Azeglio Ciampi.

Berlusconi lämnade beskedet på lördagskvällen, efter två cirkusartade talmansval i parlamentet.

Vänsterledaren Romano Prodis allierade Franco Marini utsågs till talman i senaten, efter en lång rad omröstningar.

Prodis allians fick i valet 9–10 april en rekordliten men ändock majoritet i senaten i Rom. Den räckte dock inte till i fredags, då talmansposten förblev vakant trots tre omröstningar i valet mellan Marini och 87-årige Giulio Andreotti. Marini fick visserligen nog många röster, men några förklarades ogiltiga eftersom Marinis förnamn stavats fel – enligt bedömare en signal från enstaka senatorer om att Prodi minsann inte kan ta deras röster för givna.

I andra omröstningen, exempelvis, underkändes resultatet av den tillförordnade talmannen Oscar Luigi Scalfaro sedan tre röster tyckts honom tvivelaktiga. På dem hade Franco Marini kallats Francesco Marini.

Saboterar

Omröstningscirkusen visar vilka problem som väntar Prodi när han i maj installeras som premiärminister.

Den bortröstade Berlusconi har gjort sitt bästa för att sabotera för Prodi. Den äldre statsmannen Andreotti, talsmanskandidaten, användes sålunda för att sätta käppar i hjulet för Prodi.

– Berlusconi har en klar strategi. Syftet är att fälla vänsterregeringen så snart som möjligt, säger avgående socialministern Roberto Maroni.

Partiallians

Om Prodi får sitta alla de fem år som valet handlade om, blir det omöjligt för Berlusconi att sedan åter bli premiärminister. Men om regeringen faller inom ett år kan han bli regeringschef, säger Maroni och pekar på Berlusconis ålder som avgörande. Han fyller 70 i september i år.

I deputeradekammaren, parlamentets underhus, valdes Fausto Bertinotti till talman på lördagen, vid fjärde omröstningen om posten. Bertinotti är ledare för det reformerade kommunistpartiet, som ingår i Prodis partiallians.

TT