Får man snusa på kungamiddagen?

NYHETER

Nej, det är inte ok att lägga in en snusprilla i munnen när man sitter på kungamiddag - eller att en stund senare gröpa ut den med fingrarna.

Men man får överglänsa drottningen – om man kan.

Foto: Anders Roth
Full koll Magdalena Ribbing lotsar genom den djungel av formalia och etikett som omgärdar kung Carl Gustafs födelsedagsfirande.

I dag fyller kung Carl Gustaf 60 år med gediget firande hela dagen. Bland annat är kungen bjuden på lunch av riksdagen klockan 14, och ska själv stå värd för en galamiddag på kvällen. Mycket högtidligare än att regenten fyller jämnt blir det knappt, och man kan ju undra vilka krav som ställs på formaliteterna och vettet och etiketten.

Noggrann planering

En sak är i alla fall säker: det ligger mycket, mycket planering bakom såväl lunchen som galamiddagen.

– När riksdagen bjuder på lunch är det talmannen som står som värd och det är Björn von Sydows kansli som planerar bordsplaceringen och allt annat, säger Magdalena Ribbing, journalist och författare som skrivit flera böcker etikett, hyfs och stil.

– Exakt hur bordsplaceringen ser ut i det här fallet vet jag inte, men vid ett så högtidligt tillfälle följer urvalet normalt ”rang” och ”finhet”.

Talmannen har i egenskap av värd högst rang. Därefter följer kungen och statsministern.

Civil status

Sedan görs en komplicerad rangordning som bland annat bygger på ålder, och hur länge man suttit i riksdagen. Ett slags mätande av civil status, som Magdalena Ribbing inte gör någon hemlighet av att hon avskyr.

– Det är en gammal tradition som helst skulle försvinna. En bordsplacering ska göras med sikte på att tillställningen ska bli trevligare, mer spännande och intressant för gästerna, säger hon bestämt och tillägger att just Björn von Sydow är känd för att gärna bortse från konventionerna, även vid formella middagar.

– Det är mycket berömvärt, men om han gör det nu törs jag inte svara på.

Kvinnor smäller högst

Galamiddagen i Vita Havet i Stadshuset på kvällen kommer dock att vara allt annat än okonventionell. Med så många utländska kungahus och höga dignitärer inbjudna finns inget utrymme för improvisationer.

– Det finns en kalender där kungahusens inbördes finhet och status är noga rangordnad och även här är tid och ålder avgörande. Ett gammalt kungahus är mycket finare än ett som bildades i går. En äldre regent eller befattningshavare är mer värd än en yngre.

Att vara gäst från utlandet renderar också hög status.

– Det är faktiskt detsamma om man själv har en middag med tio personer varav en är utländsk. Då är det den personen som ska sitta närmast värden, säger Magdalena Ribbing.

Snus-kigt

Hur ska man uppföra sig då? Ja, det finns många exempel ur verkligheten på hur man inte ska göra:

En svensk, kvinnlig politiker på en kungamiddag nyligen bakade en snusprilla, sittandes vid matbordet och lade den under läppen. En stund senare grävde hon fram den med fingrarna. Är det ok att göra så med kungen vid bordet?

– Nej. Det var, skulle man kunna säga, ett enastående dåligt uppträdande som är totalt oacceptabelt vid alla formella sammanhang, säger Magdalena Ribbing.

Får man, som kvinnlig gäst på en kungamiddag, ha diadem, trots att man inte är kunglig?

– Ja, det går bra. Så länge man inte får för sig att ta på sig en krona.

Är det tillåtet att överglänsa drottningen?

– Haha, jag brukar säga att det är i sin ordning att försöka. Men det är svårt att lyckas.

Fakta: Klädsel

Läs mer:

Debatt

Robert Triches