Amerikanska UD varnar för terrordåd mot VM

Manar VM-besökare till försiktighet – ”al-Qaida ett av de största hoten mot VM”

NYHETER

Amerikaner som planerar att åka till sommarens fotbolls-VM i Tyskland varnas nu av det amerikanska utrikesdepartementet:

”al-Qaida är ett av de största potentiella hoten mot VM”, skriver departementet på sin hemsida.

I en nyligen publicerad säkerhetsbedömning konstaterar det amerikanska utrikesdepartementet att terrororganisationen al-Qaida visat kapacitet att slå till mot de största målen i världen: förutom World trade center också stora båtar, kontorsbyggnader, ambassader och hotell. Slutsatsen man drar är att fotbolls-VM utgör ett stort potentiellt mål för nya terrordåd, även om man inte kan peka på några konkreta hot.

Förutom al-Qaida finns det också terrorister som inte kontrolleras direkt av al-Qaida som utgör ett hot mot världsmästerskapen.

Som exempel nämns terrordåden i Madrid 2004 och tunnelbanebomberna i London i fjol.

Tyskland lugnar

Den tyske inrikesministern Wolfgang Schaeuble säger till den tyska tidningen Bild:

– Det (amerikanska meddelandet) är en allmän uppmaning till de amerikanska fotbollsfansen. De amerikanska myndigheterna känner inte till några konkreta hot, och det överensstämmer med den bedömning som vi har gjort.

Amerikanska UD uppmanar också sina medborgare att hålla sig borta från alla eventuella protestaktioner eller demonstrationer eller huliganbråk som kan tänkas uppstå i samband med världsmästerskapen.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM