Tre knivskurna i Blomstermåla

Knivar, järnrör och yxa i bruk under stökig valborg

NYHETER

På de flesta platser i landet gick valborgsmässofirandet lugnt till, men en rad grova misshandelsfall skämde bilden.

Foto: per-OLOF SÄNNÅS
I Stockholm var det en del fylleri.

Tre unga män skadades av knivhugg under en sammandrabbning mellan ungdomar i Blomstermåla sydväst om Mönsterås vid tiotiden på valborgsmässoaftonen.

En av dem skadades allvarligt och fick tidigt på måndagsmorgonen intensivvård på Länssjukhuset i Kalmar. Han hade fått ett knivhugg i brösttrakten. Även de två andra hade allvarliga stickskador, enligt polisen uppgifter.

De tre, 17, 19 och 20 år gamla, har kunnat berätta för polisen att de kommit i bråk med ett gäng på 10-15 personer nära tågstationen i Blomstermåla.

En av de skadade hämtades med ambulans och fördes till Länssjukhuset. De två andra följde med tåget till Kalmar central där ambulanser mötte.

Tidigt på måndagsmorgonen var ännu ingen misstänkt gripen, uppger vakthavande befäl vid polisen i Kalmar.

Gängslagsmål

I Gribbylund i Täby norr om Stockholm greps två personer efter ett slagsmål mellan två ungdomsgäng strax före midnatt. En av dem, en 20-årig man, misstänks för dråpförsök.

Vid bråket användes tillhyggen som järnrör, påkar och en kniv. En ur det ena gänget, som misstänks ha startat bråket, blev jagad av några ur det andra gänget, och en av dem högg honom flera gånger med en liten yxa i ryggen, skinkan och armen. När han föll var det flera personer som sparkade mot huvud och kropp.

– Han fördes till sjukhus. Han är inte livshotande skadad, men sparkar mot huvudet är alltid farligt, säger Elisabeth Wernsten.

20-åringen pekas ut som den som höll i yxan och greps därför misstänkt för dråpförsök. En 16-årig flicka blir skuren i hälen och en person greps misstänkt för misshandel.

De inblandade var i åldrarna 16 till 20 år.

Hammarslag

Vid Brommaplan i västra Stockholm greps tre pojkar i övre tonåren, misstänkta för grov misshandel sedan de slagit flera andra personer med en hammare. Fem, sex personer ska ha misshandlats och två av dem fördes till sjukhus.

I Sölvesborg i Blekinge greps två män misstänkta för grov misshandel sedan de slagit och sparkat en kvinna så illa att hon fick föras till sjukhus.

I Östergötland fick polisen ta emot 28 anmälningar om misshandel under kvällen och natten, en handfull av brotten betraktades som grova.

I Slottsskogen i Göteborg blev två pojkar i 15-årsåldern nerslagna och rånade på en mobiltelefon vid halv tiotiden av ett större gäng ungdomar. En av dem kördes till sjukhus för omplåstring.

Lugn valborg

Valborgsmässofirandet verkade ändå ha avlöpt relativt lugnt på de flesta håll i landet, även om det på många håll rapporterades om utbrett fylleri.

– Tack vare vädrets makter har det ändå varit relativt lugnt, sammanfattar informationspolis Jan Strannegård läget i västra Götaland-regionen vid ettiden på natten.

Regnet dämpade festyran i Göteborg. I Norrbotten strålade solen, men firandet avlöpte lugnt i alla fall.

– Bara tre fyllerister i länet totalt, så vi är nöjda, sade vakthavande befäl vid Norrbottenspolisen, Ulf Suup på måndagsmorgonen.

Polisen hade på flera platser i landet riktade insatser för att förhindra langning av alkohol till ungdomar. I Östersund hade polisen inför firandet beslagtagit 100 liter sprit som skulle langas.

Tog spriten

Även i Lund koncentrerade polisen sina insatser på att stoppa ungdomsfylleri. I Stadsparken, bland hundratals ungdomar, fanns ett 20-tal poliser utkommenderade för att ta ifrån ungdomar alkohol.

Polisinsatschef Rickard Bruhn i Lund konstaterar under natten att firandet avlöpt relativt lugnt, även om det förekommit fylleri och flera fall av misshandel. Han tror att polisens nolltolerans mot ungdomars alkoholbruk har haft effekt.

– Om vi tar en så sprider det sig till kompisarna, så det har en stor preventiv verkan.

I en annan stor studentstad, Uppsala, hade polisen från söndag förmiddag till måndag morgon tagit hand om 57 personer enligt lagen om omhändertagande av berusade. Av dem var tolv under 18 år och den yngsta en 13-årig flicka. Men fylleriet var inte värre än vanligt och inga allvarliga incidenter rapporterades, enligt polisen.

TT