Dagens namn: Matteus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Gentleman – och opiumhandlare

Krigsherren Atta har blivit guvernör och ”samarbetar” med svenska Isaf-styrkan

PROVINSENS MÄKTIGASTE MAN En strid ström av besökare kommer till guvernör Mohammad Atta med klagomål och böner om hjälp. Han tar emot sittande i sin guldmålade fåtölj och lyssnar på alla. Atta är den mäktigaste mannen i provinsen, den som med ett ord kan lösa oöverstigliga problem, den som med en handrörelse kan sopa undan allehanda besvärligheter. PROVINSENS MÄKTIGASTE MAN En strid ström av besökare kommer till guvernör Mohammad Atta med klagomål och böner om hjälp. Han tar emot sittande i sin guldmålade fåtölj och lyssnar på alla. Atta är den mäktigaste mannen i provinsen, den som med ett ord kan lösa oöverstigliga problem, den som med en handrörelse kan sopa undan allehanda besvärligheter. Foto: peter Kjellerås

Guvernör Mohammad Atta skrattar hjärtligt när jag tar upp den gamla historien med polischefen. Den är för rolig!

Atta sitter i en fåtölj med snidad guldfärgad träram och rött tyg och sträcker ut sina långa ben över den handknutna mattan.

Tänk att polischefen Khakrizwal hade mage att anklaga honom, Mohammad Atta, för att vara inblandad i opiumhandeln! Han påstod att Atta försökte skaffa sig monopol på narkotikahanteringen! Är det konstigt att människor blev upprörda? Spontant gick de till polischefens hus och tog honom till fånga!

Mohammad Atta ler. Han sträcker sig i stolen, ser på mig och lyfter sina kraftiga ögonbryn i en outtalad fråga: Nu har du väl förstått hur det ligger till?

 

     

 

Mohammad Atta är guvernör i Balkhprovinsen, där opiumproduktionen ökade med 334 procent förra året. Han sitter längst in i ett enormt mottagningsrum dit besökare släpps in stötvis. Hit kommer kvinnor som återvänt från flyktingläger i Pakistan. De ber om hjälp. Atta sticker till dem hundra dollar.

Nu kommer 20–30 män in i rummet samtidigt och de sätter sig i sofforna längs väggarna, försiktiga, uppsträckta. Det är män från Mazar i Sharif men också från byar och småstäder runtom i provinsen. Alla vill ha hjälp.

Den som sätter sig närmast Atta är säkerhetschef uppe vid gränsen mot Uzbekistan, en av de vägar där narkotikan smugglas för vidare transport till Europa. Dessutom är han skolkamrat med guvernören. Atta berättar några roliga minnen och alla i rummet skrattar, allra mest den mustaschprydde säkerhetspolisen som fnittrar som en flicka.

Atta är guvernör men de flesta kallar honom kommendant. Han var en av Afghanistans mäktiga krigsherrar och säger att han som mest hade uppåt 40 000 man

 

under vapen. För ett par år sedan hade han 4 000 man, men nu, när han utsetts till guvernör, har han inga soldater alls. Säger han.

Förre polischefen i Balkh tycks ha varit en hederlig man, en av få som på allvar försökte stoppa opiumhandeln. Enligt en dansk rapport beslagtog polisen i juli 2004 stora mängder narkotika från Attas milis. Atta lät då sina soldater sätta polischefen i husarrest.

Kraftmätningen slutade först när president Karzai utnämnde Atta till guvernör och förflyttade polischefen till Kandahar.

Vad hände med polischefen sedan? frågar jag.

– Åh, någon dödade honom med en bomb.

Atta organiserade om poliskåren i Balkh och anställde sitt eget folk. ”Så polisen i Mazar kommer inte att stoppa några fler av Attas narkotikatransporter”, står det i rapporten från danska institutet för internationella studier.

Här bör jag nämna att guvernör Atta förnekar att han har något med knarkhantering att göra. Han säger att det i själva verket var polischefen som var droghandlare, i alla fall hade han knark i sin bil.

Guvernör Atta är en av svenskarnas viktigaste samarbetspartner i norra Afghani­stan. Han deltog när den svenska missionen invigdes den 15 mars och svenska representanter träffar honom regelbundet.

Men vad kan man samarbeta om med en man som påstås vara en av nyckelpersonerna i narkotikahandeln?

– Atta har visat sig pragmatisk och förändringsbenägen. Han kan säkert ändra sig vad gäller opiumhandeln, säger ett av de svenska underrättelsebefälen på ”Camp Northern Lights” några kilometer från Attas guvernörskontor.

Den svenska förhoppningen är alltså att guvernören i en fattig provins i ett av världens fattigaste länder ska säga: Nej, nu struntar jag i miljoninkomsterna och hittar på något annat.

Guvernör Atta förstör verkligen, under stor publicitet, en del opiumfält, men den svenska analysen är att han möjligen gör det för att skapa eget monopol. Alltså det som den olycklige polischefen sa för två år sedan.

 

Jag tänker på detta när jag sitter i fåtöljen bredvid Atta. Han säger att FN:s statistik över opiumodlingen är överdriven, helt fel. Sedan rycker han på axlarna. Är vi inte klara med ämnet narkotika snart?

Atta är lång och ser vältränad ut. Han bär en kritstrecksrandig kostym och har välansat skägg. En gentleman. Han är bara 42 år men sedan länge en legend. Som 19-åring gick han ut i jihad mot ryssarna. Han berättar att han kunde leva på mögligt bröd uppe i bergen. Ibland svalt han. Han var ingen krigsherre utan en frihetskämpe.

Han saknade böcker. Han försöker ta igen det nu, säger han, genom att studera persisk litteratur på distans.

Är Mohammad Atta Afghanistans framtid?

Den amerikanske försvarsministern Rumsfeld har offentligt kramat Atta eftersom han slogs mot talibanerna. Den svenska kontingenten hoppas att Atta ska bli snäll och lämna vapnen och narkotikan, om han nu är inblandad, bakom sig.

De män som kommer in i rummet för att be om hjälp tar honom för vad han är, den mäktigaste mannen i provinsen, den som med ett ord kan lösa oöverstigliga problem, den som med en handrörelse kan sopa undan allehanda besvärligheter. Atta skrattar.

 

     

 

Två män klagar på att ett byval inte gått rätt till. Atta säger att det ska utredas. En man säger att enligt den nya stadsplanen ska hans hus rivas. Atta svarar att han inget kan göra. En tredje man vill bli medlem i Afghanistans olympiska kommitté. Atta säger att han får vända sig till Kabul.

Man efter man kommer fram till guvernören och de lutar sig fram och klagar, berättar, viskar, bönar, och Atta svarar var och en med några meningar.

Till sist kommer den rundlagde säkerhetschefen. Han lutar sig nära Atta och viskar. Munnen nuddar vid guvernörens öra. Han viskar och viskar och det är omöjligt att höra vad han säger.

Peter Kadhammar
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet