Här är Europas nya land

Montenegros öde avgörs i morgon

NYHETER

Ett nytt land ser dagens ljus i Europa.

Det kan sluta med nya fientligheter.

Foto: AP
Säger ja De här männen röstar för ett självständigt Montenegro i morgondagens folkomröstning. Om de vinner, markerar det ett slut för Jugoslavien. Men konflikten på Balkan är inte över.

En födelse brukar vara en lycklig tilldragelse. I fallet Montenegro kommer lika många att sörja som fira, oavsett vad resultatet av morgondagens folkomröstning om självständighet blir.

Troliga sörjande är alla de som vill bevara den sista lilla resten av Jugoslavien.

Titos skapelse

De senaste 16 åren har Titos skapelse från andra världskriget fallit sönder som en krossad spegel.

Montenegro blir den sista skärvan som lossnar.

Självständigheten har varit en utdragen process där inbördeskriget och Slobodan Milosevic serbnationalism hela tiden hängt som en hotade skugga över huvudstaden Podgorica.

Sönderfallets stora

förlorare, Serbien, vill inte släppa lilleputt-

brodern Montenegro. En dåligt fungerade union har varit nödlösningen.

För Montenegros 650000 invånare hägrar oberoendet men framför allt drömmen om en gräddfil till EU. Invånarna använder redan euron som valuta i stället för den serbiska dinaren.

EU är grinigt

Så länge misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic är på fri fot är alla tankar på EU-medlemskap en omöjlighet. Men i samma stund som Montenegro inte längre är en del av Serbien kan de inleda egna samtal med EU. Fast Europa är grinigt och kräver att 55 procent av invånarna säger ja till självständighet.

Utan belastningen av Serbien hoppas Montenegro att turismen på kort sikt ska rädda dem ur misären. Det bergiga landet är mycket vackert och har en dramatisk kuststräcka. Före 1990-talets krig på Balkan flockades utländska turister i städer som Budva, Herceg och Kotor.

Ökat tryck i Kosovo

Oavsett vilken sida som vinner är det inte säkert att spänningarna tar slut.

Blir Montenegro självständigt ökar trycket från den albanska befolkningen att provinsen Kosovo, som i dag formellt är en del av Serbien, ska gå samma väg.

Vinner serbförespråkarna förlorar Montenegro mycket av sitt inflytande i federationen och blir ännu mer styrt från Belgrad.

Sorg eller lycka? Även med en nyfödd går konflikten på Balkan vidare.

Så försvann Jugoslavien

Montenegro

Wolfgang Hansson