Dödshotade sina barn - fick jobb på skola

Den dömde mannen åtalades nyligen för nya hot

NYHETER

”Jag ska ta dig och barnen till livets ände”, sa mannen till sin exfru. I höstas dömdes han för flera fall av olaga hot.

Nu har mannen anställts som plusjobbare på flera skolor i Halmstad.

Dessutom misstänks han för nya brott.

I september 2005 dömdes mannen, som är i 45-årsåldern, för flera fall av olaga hot - bland annat bestående i uttalanden som gått ut på att han skulle ta livet av både exfrun och barnen.

Mannen dömdes inte till fängelse, utan skulle i stället delta i ett vårdprogram för aggressiva män.

Tomt straffregister

I november 2004 trängde sig mannen in hos sin före detta hustru. Han uppträdde aggressivt, hotade kvinnan verbalt och måttade ett struptag mot hennes hals. ”Jag kan göra så här hur lätt som helst”, sa han till henne.

Vid ett annat tillfälle sa mannen till sin exfru i telefon att hon inte skulle provocera honom - ”för då vet du hur det kan gå”. Han sa även att han skulle ta henne och barnen ”till livets ände”.

Att mannen dömts för olaga hot var en nyhet för kommunens skolkontor. Där hänvisar man till att mannens utdrag från straffregistret var helt tomt.

Plustjänsten mannen nu fått innebär att han ska jobba på flera grundskolor för att stötta både elever och lärare. I sitt arbete träffar han barn från förskoleklass upp till årskurs nio.

I de straffregister som blivande arbetsgivare får se finns inte brott som olaga hot, vanliga rån eller misshandelsfall med, skriver Hallandsposten.

Förskoleklasser

– Det som tas med i utdraget är mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, grovt rån och barnpornografibrott, säger Peter Jäger vid Rikspolisstyrelsen till tidningen.

Rektorn på en av skolorna hade fått information om mannens tidigare brottslighet, men inte lyckats få den bekräftad.

Lars Barsin, personalchef på barn- och ungdomsförvaltningen, upprörs av uppgifterna. All skolpersonal ska vara förebilder för barnen, påpekar han.

Nyligen åtalades mannen på nytt, den här gången för hot mot sina grannar. Han misstänks bland annat ha hotat ”göra mos” av sin granne och ”kastrera honom”.

Mia Carron, TT