Många unga killar porrsurfar varje dag

Storkonsumenter av porr mår sämre än andra

NYHETER

Porrkonsumtionen på internet ökar bland unga – och det påverkar deras sexliv.

Unga som testar analsex har oftare sett på porrfilm än andra.

– Ungdomsmottagningarna får idag in många unga flickor som mår dåligt för att de ställt upp på saker de egentligen inte vill, säger Ingrid Åkerman, socionom och beteendevetare.

Att unga påverkas mycket av den ökade sexualiseringen i medierna slås fast i rapporten ”Koll på porr” som ges ut av Medierådet i dag.

– Ungdomar har det inte lätt, de utsätts för väldigt mycket påverkan om hur deras sexualitet ska se ut och hur deras kroppar ska vara, dels från porr men också från dokusåpor och andra medier som lanserar bimboidealet, säger Ann Katrin Agebäck, kanslichef på Medierådet.

Tittar på porr varje dag

Var tionde 18-årig kille tittar på porr varje dag och nästan alla killar i årskurs tre i gymnasiet har någon gång tittat på porr. Motsvarade siffra för tjejerna är 76 procent. Konsumtionen bland ungdomar har ökat de senaste tio åren. Det ser man om man jämför med en undersökning gjord 1996, då 76 procent av killarna och 35 procent av tjejerna svarade att de tittat på porr det senaste året.

Och porren påverkar sexlivet och könsrollerna. Det anser både ungdomar och experter. De som är storkonsumenter av porr har exempelvis haft mer analsex än de som inte tittar på porr.

Gruppsex vanligare

– Också sex med flera partners har blivit vanligare och porrfilm som skildrar gruppsex är de näst mest efterfrågade av unga, säger Ingrid Åkerman som skrivit ett kapitel i utredningen.

– Man börjar titta på porr ganska tidigt och tror man då att det är så här det är, så ställer man upp på sådant man egentligen inte borde, säger Ingrid Åkerman.

Är porren är skadlig för unga?

– Man vet inte om porr direkt påverkar antalet övergrepp, men de pojkar som är storkonsumenter av porr mår dåligt, de har en mer problematisk bakgrund, har i högre grad använt droger och begått fysiska sexuella övergrepp, säger Ingrid Åkerman.

Hon ser anledning att oroas när så många unga män tittar så mycket på porr, i synnerhet eftersom det oftast görs i ensamhet.

Porren finns på nätet

En orsak till ökningen är internet. Nätet är vanligaste källan till porr för unga.

– Vuxna är ganska aningslösa om vad som händer på internet. Vi som jobbar med ungdomar vet att alla har kontakt med porr. Men varje gång vi säger det på utbildningar och kurser för vuxna så verkar som en stor nyhet. Vuxenvärlden vill inte riktigt känna till det, men det är ett faktum. Internet kommer inte att försvinna, säger Ann Katrin Agebäck.

Medierådet uppmanar därför vuxna och skollärare att vara mer uppdaterade på vad som händer i ungas värld – det vill säga på nätet.

– Det handlar om grundläggande livsvillkor och stora livsfrågor som respekt för andra och sig själv. Och det är man skyldig att diskutera med sina barn, säger Ann Katrin Agebäck.

86 procent av porren konsumeras på nätet

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])