– Man ska vara så jävla smal

Carolina Gynning har också varit besatt av mat och träning

Foto: andre de loisted
Har också bantat Carolina Gynning är modell och konstnär och har ofta känt av skönhetshysterin.
NYHETER

Modeller och dokusåpakändisar blir i allt högre grad unga tjejers förebilder och bara en av tio tjejer mellan 13 och 18 anser att deras kroppar duger.

– Det beror på all hets i media och tv. Idealet har blivit att man ska vara så jävla smal, det är hemskt, säger Carolina Gynning.

Den förra dokusåpastjärnan har själv känt av pressen många gånger.

– Jag tror att skönhetshetsen har blivit värre. Kändisarna blir smalare och smalare och det ger fel signaler till unga, säger Carolina Gynning.

Hon har själv i perioder varit upptagen med att bara tänka på mat och träning.

– När man hela tiden fokuserar på träning och inte har tankarna på något annat då har det gått till överdrift, det finns vikigare saker att ösa sin energi på. Jag har själv haft det så, men nu har jag en mer sund livsstil. Jag sa till mig själv: ”Nu får det vara nog, man måste ju leva också” säger Carolina Gynning.

Hon tror inte att skönhetshetsen kommer att förändras eller försvinna – snarare tvärtom.

– Folk blir snyggare och snyggare hela tiden – och smalare, säger hon.

Tänker alltid på vikten

En engelsk undersökning visade nyligen att tjejer oroar sig över sin kropp var femtonde minut. Idealvikten ligger på 50 kilo.

– Jag känner ett ansvar som känd person men det är svårt att veta vad mer man kan göra än att försöka föregå med gott exempel och vara nöjd med sig själv, säger Carolina Gynning.

Men det är svårt att bli av med tankarna:

– Om man lever sunt och motionerar så kan man äta godis ibland. Men jag tänker alltid en extra gång innan jag äter en chokladbit, säger hon.

Fler vill operera sig

Att utseendet är viktigt, särskilt bland unga tjejer, visar flera undersökningar.

Inställningen till skönhetsoperationer är mest positiv bland tjejer under 30.

Hela 28 procent kan tänka sig en operation för att förbättra sitt utseende enligt en Sifoundersökning från 2004. Det är en ökning från året innan då bara var tionde under 30 gav samma svar.

När Lunarstorm ställde samma fråga till sina medlemmar blev resultatet att så många som 44 procent av tjejerna skulle kunna tänka sig att skönhetsoperera sig. Mest positiva var kvinnor mellan 25 och 34 år. Männen var mer negativa. Mer än hälften av alla killar svarade ”Nej, aldrig”.

Läs artiklarna om skönhetsideal och ätstörningar:

Läs mer

Fler undersökningar

Karin Abrahamsson ([email protected])