Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Hamas nya kostym

Klädda i kritstreck vill de tvätta bort terroriststämpeln

GAZA-VÄSTBANKEN

Hundra meter bort marscherar automatvapenbeväpnad milis mot parlamentsbyggnaden längs en av Gazas huvudgator.

Skottsalvor smattrar i luften.

möte - med halva regeringen Så här ser Hamasledarna ut i dag. Långskjortorna är undanstuvade längst in i garderoben och skäggen är välansade. Klädda i kritstrecksrandiga kostymer och slipsar samlas nio män runt det ovala bordet i regeringshögkvartere t i Gaza varje tisdag klockan 14. I läderfåtöljen under porträtten av Yassir Arafat och Mahmoud Abbas sitter premiärminister Ismail Haniya. Andra halvan av regeringen är med via en videolänk från Ramallah. Israelerna kan avlyssna allt som sägs. möte - med halva regeringen Så här ser Hamasledarna ut i dag. Långskjortorna är undanstuvade längst in i garderoben och skäggen är välansade. Klädda i kritstrecksrandiga kostymer och slipsar samlas nio män runt det ovala bordet i regeringshögkvartere t i Gaza varje tisdag klockan 14. I läderfåtöljen under porträtten av Yassir Arafat och Mahmoud Abbas sitter premiärminister Ismail Haniya. Andra halvan av regeringen är med via en videolänk från Ramallah. Israelerna kan avlyssna allt som sägs. Foto: urban andersson

Vaktmästaren drar nervöst igen de tunna, föga imponerande dörrarna till parlamentet. Vrider om nyckeln till det klena låset. Hamasmän i svarta uniformsskjortor fattar posto utanför ingången.

Visserligen har de marscherande milismännen lovat skifta lojalitet från den förra regeringens makthavare al-Fatah till Hamas, men ingen vågar ta några risker.

Inne i parlamentet sitter några av Hamas toppmän i krismöte om hur inbördeskrig ska kunna undvikas och hur regeringen ska försöka slingra sig ur västvärldens bojkott utan att svälja den bittra medicinen och erkänna Israel.

Aftonbladet kan i dag ge en unik inblick i hur Hamas arbetar. Under en veckas tid har vi följt organisationens arbete inifrån. Vi har varit med på regeringsammanträde, krismöten, träffat parlamentariker, ministrar och vanliga aktivister.

     

På kort tid har Hamas roll förändrats dramatiskt. Hamas avbrutna vapenvila med Israel ändrar inte på det. Numera är det de forna självmordsbombarna i Hamas som vill ha lugn och ro medan Fatah försöker sabotera och motarbeta. Som Abbas med sin ensidigt utlysta folkomröstning, ett försök att kringgå valresultatet från januari.

Precis som PLO under Yassir Arafat en gång förvandlades från terroristorganisation till en ansvarstagande politisk rörelse står Hamas nu på tröskeln till en liknande förvandling.

Tecknen är redan synliga. Hamasledarna har stoppat in långskjortorna och gatans proletärdress längst in i garderoben. Kostym är det som gäller. Gärna kritstrecksrandig.

Den unge påläggskalven Munshir al-Masri är ett talande exempel. Med sina 28 år är han rörelsens yngste parlamentsledamot och redan gruppledare i parlamentet. Han pratar som om ett gäng medietränare gnuggat honom i veckor.

– Nu representerar jag hela det palestinska folket, inte bara Hamas.

Den kritstrecksrandiga blänker. Det obligatoriska skägget är pedantiskt välansat. Även i övrigt utstrålar han prydlighet.

Al-Masri pratar om Hamas som "dom". Som om han ville distansera sig från rörelsen. Ett uttryck för ett taktiskt spel där Hamas vill övertyga palestinierna och omvärlden att vattentäta skott råder mellan Hamasregeringen och Hamasrörelsen.

Få låter sig luras.

     

Hos parlamentets vice ordförande, Ahmed Bakar, samlas en grupp män. Den prydlige al-Masri, andra parlamentsledamöter och Abu Taria Doshan, far till de två män som grundade Hamas militära gren och sedermera dödades av Israel.

I såna här möten - bakom normalt stängda dörrar - fattas de verkliga besluten i Hamas. På Hamas regeringssammanträden varje tisdag klockan 14 kan inga hemligheter diskuteras. Halva regeringen är med via videolänk från Ramallah vilket innebär att israelerna kan avlyssna varje ord som sägs.

     

I Gaza hålls mötena i regeringshögkvarteret i stadsdelen Tel-el-Hawa. En flott, modern byggnad med en tre meter hög, vit stålgrind. Premiärminister Ismail Haniya har sitt kontor på första våningen, första dörren till vänster efter vaktkuren och rummet där alla besökare registreras och får en särskild passerbricka att hänga fast i skjortan.

I en långsmal lokal på bottenvåningen samlas nio allvarliga män runt ett ovalt, glänsande träbord med svarta läderfåtöljer. Som vilken regering som helst med den skillnaden att den här är terrorstämplad.

Ismail Haniya tronar längst ner. På väggen bakom omgiven av porträtt av Yassir Arafat och just nu argaste motståndaren på hemmaplan, president Mahmoud Abbas.

Ministern som nyligen besökte Sverige, Atef Adwan, pratar i mobilen. Dova smällar hörs utanför när israeliska artilleripjäser exploderar vid gränsen några kilometer bort.

     

Haniya är folkets man och en av de mäktigaste även i rörelsen Hamas. Han bor kvar i sitt enkla hus, han har ingen egen bil och bensinen till den rätt nötta, mörkgröna tjänstemercan påstås han betala själv. Enkelt leverne är en viktig del av Hamas image och ger status bland palestinierna.

Som Hamasledare hade Haniya bara tre livvakter. Nu har han 30 som jobbar i skift.

Haniya gifte sig tidigt. Han har nio barn och en examen i arabisk litteratur.

Medan några av vakterna rullar ut sina bönemattor på asfalten berättar Raed Barud att Haniya spelade fotboll som ung och ser fram emot att följa VM i Tyskland. Sen kommer livvakten ihåg att vi är från Sverige.

– Haniya blev riktigt upprörd när Anna Lindh mördades. Hon var en av palestiniernas bästa vänner. Han anklagade extremister för att ligga bakom.

Sin imponerande kroppshydda gömmer Haniya denna dag i en glänsande mörkbeige kostym och randig slips. Ändå säger medarbetare att han tappat märkbart i vikt senaste tiden på grund av alla bekymmer.

Kombinationen av att inte få in friska biståndspengar och maktkampen med president Abbas tär hårt på Hamas. Organisationen har ett kollektivt ledarskap, delvis för att undvika att försvagas av Israels attacker.

Hamas viktigaste organ är "Shuran". Ett råd med ett 40-tal personer från Gaza, Västbanken och rörelsens ledare i Syrien.

Om Hamas ska göra en definitiv omsvängning - erkänna Israel och ta avstånd från terror -är det i Shuran beslutet måste fattas.

     

Den långe, lågmälde säkerhetsmannen som tar oss med upp till Hamastalesmannen Ghazi Hamads tjänsterum på fjärde våningen är kvar sedan de gamla makthavarna. Istället för att avskeda alla Fatahtrogna tjänstemän har Hamas behållit statsapparaten nästan intakt. Förutom ministrarna har bara ett fåtal politiskt tillsatta personer bytts ut.

Säkerhetsmannen nickar energiskt när jag frågar om det är stor skillnad i ledarstil.

– Mycket, säger han och spricker upp i ett brett leende. Hamas är väldigt modesta och ödmjuka. Jobbar på ett mer ärligt sätt. Inte så intresserade av prestige och yttre glans. De flotta kontorsmöblerna är kvar sedan föregångarna.

Ghazi Hamad har visat upp oss i förväg med orden: "Ska bara be. Kommer strax".

På ytan är han en typisk Hamasledare. Kostym. Mörkt skägg. Självsäker. Hård, effektiv blick. Inget småprat. När han öppnar munnen är han mindre propagandistisk. Mer rätt på.

Om valresultatet:

– Vi hade inte räknat med att leda regeringen. Rege-ringen lider av många problem. Uppenbart finns det krafter som inte vill att vi ska lyckas.

Om omvärldens syn på Hamas som självmordsbombare:

– Vi är inga underliga monster med horn i pannan. Ni ska få se att vi är bättre än israelerna.

Om risken att Hamas också korrumperas av makten:

– Nej, nej, nej. Vi tänker aldrig på sex, pengar och sånt. Vi betalar regeringens utgifter ur vår egen ficka.

Om regeringsarbetet:

– Vi är alla trötta. Vi arbetar dag och natt. Vi vill bilda en stat som Sverige eller Tyskland.

Hamas jobbar hårt på att få fram pengar som kan bryta effekten av västvärldens bojkott. Nyligen greps en hög Hamasledare när han försökte smuggla in sex miljoner kronor via Egypten.

– Vi tänker använda oss av alla tänkbara sätt för att få hit pengar, säger Hamad. USA använder olagliga metoder när de försöker stoppa överföringar till oss.

     

Om Hamad tillhör det nya modernare Hamas tillhör Muhammed Abu-Teir traditionalisterna. Jag träffade honom före valet i januari. Då en lågmäld man som satt med benen tätt ihop och händerna stilla. Nu guppar det rödfärgade skägget av belåtenhet. Rösten är kraftfull och gesterna bestämda. Självförtroendet har ökat hundra procent sedan han blev invald i parlamentet. Abu-Teir har blivit en lokal stjärna. Ofta intervjuad av israeliska tidningar och tv.

– Sånt är inget jag står efter, försäkrar den f d medlemmen i Hamas militära gren som suttit 25 år i israeliska fängelser. Men kroppsspråket säger raka motsatsen.

Berömmelsen har dock inte mjukat upp hans ståndpunkter. Ett erkännande av Israel är uteslutet.

– Inte nu. Inte någonsin. Vår ideologi styr oss. Vi ger inte upp den för pengar.

     

Frågan är vad Hamas egentligen vill. Många fruktar att Hamas döljer sina verkliga intentioner.

– De har ett dolt program som de inte presenterat för folket, hävdar Saleh Zidan från oppositionspartiet Demokratiska Fronten.

Han syftar på islamiseringen.

Gaza är helt torrlagt. Inte en droppe alkohol att uppbringa. FN-folket hade tidigare en klubb där det var tillåtet att dricka sprit. Den sprängdes i luften i januari.

Mycket få kvinnor går numera utan sjal eller slöja. En klar förändring.

– Nästan alla anställda hos oss har på sig huvudbonad när de kommer, säger en FN-tjänsteman. Då slipper de glåpord och förolämpningar.

Många palestinier fruktar att Hamas dröm är att skapa ett Iran i de palestinska områdena. Än så länge har de mer akuta problem att ta hand om. Ledarna på Västbanken kan inte ens röra sig fritt utan att riskera arrest. Ministern för Jerusalems affärer, Khaled Abu Arafeh, har redan arresterats fyra gånger. Om Hamasministrar upptäcks vid vägspärrarna arresteras och trakasseras de.

Inom Hamas ledning finns personer som vill sudda bort imagen av galning med självmordsbälte runt magen som rabblar verser ur koranen. Men hur kompromissvilliga är Hamas egentligen?

På en punkt märks en klar förändring. Ingen av Hamasledarna jag träffar talar längre om Israels utplåning. Majoriteten är så lena i mun att de verkar ha tvättat den med tvål. Ändå finns hotet om en återgång till självmordsoperationer hela tiden där. Både som en rädsla och brist på tillit hos omvärlden och oppositionen på hemmaplan. Och som nödtorftigt dolda varningar när garden faller.

Den prydlige al-Masri låter inte som en svärmorsdröm längre när han talar om vad som kan hända om västvärldens bojkott fortsätter.

– Att Hamas avstått från självmordsoperationer är ett tecken till världen att göra något nu. Antingen hjälper ni Hamas regering, pratar med den. Eller så tvingar ni oss att återuppta den väpnade kampen.

Ingen jag talar med fördömer eller utesluter en återgång till självmordsbombningar.

     

En enad front utåt har alltid varit Hamas styrka. Dess disciplin är närmast legendarisk. Som en FN-tjänsteman i Gaza beskriver Hamas 16 månader långa vapenvila med Israel.

– Säger Hamas att det inte ska vara några självmordsbombningar så blir det inga självmordsbombningar. I samma stund rörelsen ger klartecken sätter de olika cellerna igång och planerar attacker. Jämför med den förra regeringen där alla gjorde som de ville.

Intressant därför att notera de sprickor som uppstått på senare tid. Vissa Hamasledare kan tänka sig att underhand de facto erkänna Israel medan andra säger blankt nej. Pressen att vara både motståndsrörelse och regering kan leda till att Hamas spricker.

Palestinske politiske analytikern Hazim Abu Shanap på Al-Azir-universitetet i Gaza håller det inte för otroligt.

     

Hamas är inte bara dess ledare. Rörelsens styrka är gräsrotsperspektivet. Hamas driver daghem, skolor, sjukhus och socialvård. Till det behövs en kader av hängivna anhängare.

I ett femvåningshus på en tyst sidogata där barnen spelar fotboll på gårdsplanen, möter vi några av dem. Gröna Hamasflaggor vajar på taket. Männen deltog alla i valrörelsen för Hamas och fortsätter att gå runt bland människor och propagera för Hamas samtidigt som de lyssnar till deras problem.

– Vi lär folk om religionen, säger Mahmoud, den mest talföre av dem.

Varken han eller de andra vill säga sina efternamn.

– Vi lär folk om hälsa och vikten av utbildning. Vi ger de fattiga mat och pengar.

Framförallt är de Hamas ögon och öron på marken och kan snabbt fånga upp missnöje eller nya stämningar. Alla är "uppfödda" i Hamas sedan barnsben och jobbar ideellt.

     

En av världens främsta Hamaskännare, Khaled Hroub, forskare vid Cambridgeuniversitetet i England, tycker att världen borde koncentrera sig mer på vad Hamas gör och inte bry sig så mycket om vad de säger.

– Hamas står inför den största förändringen sedan grundandet 1987. De kan inte bara tvärvända 180 grader över en natt. Allt de gör visar att de accepterar Israels existens och utgår från en lösning med en palestinsk stat bredvid Israel.

Han tror på 50 procents chans att Hamas de facto erkänner Israel. Men det kommer att ta tid.

     

De väpnade styrkorna har nu hunnit gruppera sig i räta rader på torget framför parlamentet i Gaza. Hamas uppmanar dem i högtalare att inte skjuta i luften. Nånstans ska ju kulorna landa. Uppmaningen följs av en serie smällar. Pling, säger det när en tomhylsa landar framför mina fötter.

Några av milismännen vill gå in i parlamentet. Motvilligt lämnar de ifrån sig sina automatgevär när vaktmästaren låser upp. Byggjobbarna snickrar vidare på den pampiga tillbyggnaden som om ingenting hänt.

Wolfgang Hansson
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet