Alexandramannen var redan dömd för sexbrott

NYHETER

Redan år 2002 dömdes ”Alexandramannen”, Atheer Al Suhairy, för att ha tvingat till sig oralsex av en 15-årig flicka i Gävle, efter att ha kontaktat henne på nätet under namnet Alexandra. Den gången blev straffet skyddstillsyn för förförelse av ungdom.

Atheer Al Suhairy.

Förra veckan dömdes Suhairy till elva års fängelse, bland annat för åtta våldtäkter, flera fall av sexuellt utnyttjande samt andra sexualbrott mot 58 flickor och unga kvinnor från slutet av 1990-talet till januari 2005 då han greps.

Suhairy lurade flickorna genom att bland annat på ungdomssajten Lunarstorm kalla sig Alexandra och påstå att han ville förmedla kontakt med flickorna och en man, som var han själv.

Kallades porrfotografen

Men långt innan gripandet för ett drygt år sedan fanns varningssignalerna om Suhairys beteende. Han var redan 1999 åtalad för våldtäkt i Sundsvall men friades, skriver Arbetarbladet. Mannen bodde i Sundsvall fram till 2003, och portades från ungdomsgårdar där han ville vara ungdomsledare eftersom hans intresse för unga kvinnor och flickor var känt. Lokaltidningarna kallade honom för ”porrfotografen” efter att han försökt locka unga flickor till sig med löften om modellfotografering.

År 2002 åtalades Suhairy för att ha tvingat en 15-årig flicka att utföra oralsex på honom på ett hotell i Gävle. Även då fick han kontakt med henne och hennes jämnåriga kompis genom att kalla sig Alexandra på nätet. Han lockade flickorna till hotellrum i Gävle där de trodde att de skulle fotograferas som modeller. Istället tvingade han till sig oralsex från en av flickorna.

Dömdes till skyddstillsyn

Gävle tingsrätt fann mannen skyldig till förförelse av ungdom, och tyckte att det var värt fängelse. Men en utredning från kriminalvården kom fram till att skyddstillsyn var det bästa för mannen, som då skulle få chansen att ”komma till rätta med sin kriminalitet”.

Mannen flyttade senare till Malmö där brotten fortsatte. Förra året nystades mannens sexbrott upp efter att en ung kvinna anmält honom för våldtäkt.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM