Massdemonstrationer skakar Beirut

Tvåårsdagen av mordet på Hariri samlade tiotusentals

Foto: Helena Forsell
NYHETER

Tiotusentals libaneser, både regeringsanhängare och Syrientrogna oppositionella, demonstrerade i Beirut i dag, på tvåårsdagen efter mordet på förre premiärministern Rafik Hariri.

– Det är otroligt mycket människor som samlats i staden, men hittills har ingen tagit till våld, rapporterar journalisten Helena Forsell direkt från Beirut till aftonbladet.se.

Den 14 februari 2005 mördades Libanons premiärminister Rafik Hariri. Misstankarna vändes snabbt mot grannlandet Syrien som i decennier kontrollerat Libanon.

I dag – två år efter mordet – är motsättningarna mellan den pro-syriska oppositionen, med Hizbollah i spetsen, och regeringstrogna fortfarande stora.

Journalisten Helena Forsell befinner sig i Beirut.

– Libaneserna har gått man ur huse i dag. I flera dagar i rad har de Syrientrogna demonstrerat mot regeringen, och då har de regeringstrogna hållit sig undan. Men i dag känns det som om de tar revansch. Det är så otroligt mycket människor på gatorna, och regeringsanhängarna är i klar majoritet, säger hon.

Centrum för demonstrationerna är Martyrtorget i centrala Beirut, där Rafik Hariri ligger begraven.

Klockan 12.55, tidpunkten för den explosion som dödade Hariri, ölls en tyst minut.

– Det enda som hördes i Beirut var ljudet av en kyrkklocka och en moske, säger HElena Forsell.

Bomber på bussar dödade tre

I går dog tre människor och flera skadades efter att bomber sprängts på två bussar nära den kristna staden Bikfaya nordöst om Beirut. Många befarar att det kan leda till blodiga konflikter mellan de båda grupperna i dag. Poliser och militärer i full stridsmundering arbetar för att hålla de isär de båda grupperna, bland annat med hjälp av taggtråd. Polisen kroppsvisiterade också alla som ville gå till torget.

Enligt Helena Forsell har stämningen under dagen varit god, trots det spända läget efter bomberna. Man har lyssnat till tal, viftat med libanesiska flaggor, och applåderat. Det tal som drog störst publik hölls av Rafik Hariris son Saad Hariri. Han belönades med massiva applåder från lyssnarna.

– Det är otroligt högljutt. Bilar åker omkring i staden och manar folk att ta sig mot Martyrtorget. Än så länge har det inte förekommit något våld, militären har gjort ett bra jobb att hålla isär grupperingarna. Men nu är alla tal slut och de flesta börjar gå hem. Många är oroliga för att våldssinnade från båda sidor ska stanna kvar inne i stan efter att militären försvinner, och drabba samman.

De flesta talen handlade om vikten av att få fram sanningen bakom mordet på Hariri, genom att få till ståånd en sanningsintervju.

Vad säger man om bomberna som exploderade i går?

– De flesta är förbryllade och förvånade. Det är inte likt de Syrientrogna att ge sig på civila, speciellt inte helt utan förvarning. Men jag tror att bomberna fått människor att göra sitt yttersta för att verkligen undvika våld i dag, säger Helena Forsell.

Karin Thurfjell