Skolan stänger på Alla hjärtans dag

Barnen har fått studiedag för att undvika mobbing

Foto: Stockhom.se
NYHETER

Alla hjärtans dags-firandet eskalerade för ett antal år sen på Vasa Real.

Firandet blev istället till mobbing för mindre populära elever.

– "Populära" elever köpte blommor till de som stod utanför för att lura dem, säger Elisabeth Ekberg, personalansvarig på skolan till DN.

De senaste sex åren har eleverna, på Vasa Real, haft studiedag på Alla hjärtans dag. Skolan har gjort så för att firandet tidigare har lett till att många elever har mått dåligt.

– För ett antal år sedan blev det jobbigt på skolan. Det skickades blomsterbud till en del elever, många gick omkring med stora buketter och en del fick inget alls, säger Elisabeth Ekberg.

Delade ut rosor till alla elever

Ett år provade skolan med att dela ut blommor till alla elever. men det projektet lades ner efter bara ett år.

– Dels kostade det oss väldigt mycket pengar. Sedan var det ju inte samma sak att få blommor från skolan som från en kärlek någonstans, säger Elisabeth Ekberg.

Istället valde alltså skolan att lägga en av årets studiedagar den 14 februari.

Extra utsatt situation

Statistik från barnens rätt i samhället visar att 15 procent fler barn tog kontakt med BRIS under veckan då Alla hjärtans dag infaller.

– Det är klart att det här är en extra utsatt situation för dem som redan känner sig utanför. Alla hjärtans dag fokuserar ju på vem som är populär och uppskattad och vem som inte är det, säger Lovisa Ågren, pressekreterare på Bris till DN.

Victor Melander